DJECA OSTAJALA BEZ PRSTIJU: MUP zabranio prodaju i upotrebu PETARDI - Volim Podgoricu

DJECA OSTAJALA BEZ PRSTIJU: MUP zabranio prodaju i upotrebu PETARDI

Prodaja i upotreba petardi u Crnoj Gori je zabranjena, i to na osnovu najnovije Naredbe koju je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na osnovu analize koju je uradila radna grupa sačinjena od predstavnika MUP-a, Ministarstva zdravlja i Uprave policije, 30. jula je usvojena Naredbao zabrani prodaje i upotrebe petardi, javlja RTV Budva.

Iz Ministarstvo unutrašnjih poslova je Pobjedi rečeno da je to urađeno kako bi zaštitili zdravlje građana, prvenstveno zbog toga što je analiza pokazala da se tokom novogodišnjih i božićnih praznika petarde zloupotrebljavaju i da se njima nestručno rukuje, što izaziva povređivanje. Podsjećaju da među povriješenima ima i djece nakon čega ostaju s trajnim invaliditetom.

“Ni tokom novogodišnjih i božićnih praznika neće biti prodaje pirotehničkih sredstava drugog razreda – petardi. Ostali pirotehnički proizvodi razreda II (fontane, rimske svijeće, rakete, vulkani) će se naći u prodaji u vremenskom periodu koji je naznačen u Zakonu o eksplozivnim materijama. Ova sredstva će se prodavati u specijalizovanim prodajnim objektima koji moraju ispunjavati propisane tehničke uslove i standarde i mogu se prodavati isključivo osobama starijim od 18 godina”, objasnili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pravni osnov za ovu Naredbu nalaze u članu 45c stav 4 Zakona o eksplozivnim materijama, a donijelu su je sada kako bi potencijalni dobavljači na vrijeme bili obaviješteni i u skladu sa tim organizovali posao.

Sindikat doktora medicine, pojedine političke partije, nevladine organizacije i građani početkom godine apelovali su na MUP da donese odluku o zabrani prodaje petardi za novogodišnje i božićne praznike.

Svih prethodnih godina uzaludni su bili apeli institucija i stručnjaka da oni koji upotrebljavaju pirotehnička sredstva vode računa o tome kako ih koriste, izričito insistirajući da djeca njima ne rukuju ili da to rade pod nadzorom odraslih.

Kako su ranije saopštavali ljekari, usljed nestručne upotrebe petardi najčešće stradaju oči od opekotina i čestica raketa i petardi, ali nijesu bile rijetke ni traumatske amputacije prstiju.

Zdravstveni stručnjaci objašnjavaju i da petarde pored drugih hemijskih sastojaka, sadrže i otrovni selen i da se nakon eksplozije u vazduhu talože otrovni gasovi koje udišemo i koji ostavljaju posljedice po naše zdravlje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com