KAKO JE KOMPLETAN DIK GLASAO PROTIV USTAVA: NKT ih uvjerio da u karantinu ima 12 osoba i da će do izbora svi izaći

Članovi Državne izborne komisije jednoglasno su sinoć usvojili preporuku da građani sa biračkim pravom, koji na dan izbora 30. avgusta budu na bolničkom liječenju, usljed infekcije koronavirusom, kao i oni u karantinima van mjesta prebivališta, neće moći da ostvare biračko pravo.

Portparol DIK-a Mersudin Dautović pokušao je da ovo pozivanje na kršenje Ustava od strane Državne izborne komisije “opravda” zdravstvenim razlozima, a pojedini članovi DIK-a su pokušali i da se “ograde” od njegove izjave date u jutrarnjem programu Javnog servisa TVCG, uprkos činjenici da su svi glasali za spornu preporuku.

KO BUDE U BOLNICI ILI KARANTINU, NE MOŽE DA GLASA: U DIK-u se nadaju da će oni “imati razumijevanje” za kršenje Ustava

Dautović je kazao da usvojena preprouka DIK-a nije u skladu sa Ustavom zagarantovanim pravom, ali je zbog epidemiološkog rizika morala biti donijeta takva odluka.

Preporuke su, kako je kazao, usvojene jednoglasno.

Prema nezvaničnim saznanjima portala “Volim Podgoricu” iz DIK-a, oni su ovu neustavnu preporuku, izglasali na osnovu “uvjeravanja” iz NKT-a da u karanitnu ima “svega 12 osoba te da će svi oni izaći do dana održavanja izbora”.

Nije nam, međutim, objašnjeno da li su od NKT-a dobili i “uvjeravanja” da će svi oboljeli izaći iz bolnica, kao i da se do 30. avgusta niko više neće razboljeti, kao i da niko neće završiti u bolnici ili u karantinu.

“Cilj preporuka je zaštita zdravlja građana Crne Gore, odnosno birača, svih učesnika u izbornom procesu”, kazao je Dautović za TVCG.

“Nažalost, licima koja su na bolničkom liječenju, a oboljela su od koronavirusa, ovaj put nijesmo u mogućnosti da izađemo u susret. Jer je opšta preporuka i ocjena NKT-a, da se radi o crvenim zonama i zaista bi svaki ulazak u takve ustanovae predstavljao visok rizik”, kazao je Dautović.

On je rekao i da će moći da glasaju samo lica koja se nalaze u karantinu koji se nalazi na teritoriji opštine gdje lice ima prebivalište, odnosno nalazi se na biračkom spisku.

“Lica koja su sa teritorije druge opštine nažalost neće moći da ostvare svoje biračko pravo”, poručio je Dautović.

Koordinator programa vladavine prava i ljudskih prava u Građanskoj alijansi i član Državne izborne komisije, Zoran Vujičić, kazao je da je na Državnoj izbornoj komisiji (DIK) da svima omogući glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima, bez obzira na mjesto prebivališta

“Na DIK-u sam zastupao stav da treba omogućiti svima glasanje bez obzira na mjesto prebivališta. Iz NKT-a su nas uvjerili da do izbora neće biti nikoga u karantinu. Izjava portaporla DIK-a je neprihvatljiva, jer nema interesa koji može opravdati kršenje Ustava”, napisao je Vujičić na svom Tviter nalogu.

Vujičić je za Portal Volim Podgoricu kazao da je, nakon gostovanja Dautovića na Javnom servisu, od njega dobio uvjeravanja da su njegove riječi “izvučene iz konteksta”.

Dodao je da je njegov stav da će svakoj osobi, kojoj ne bude dozvoljeno da glasa, a uloži prigovor Državnoj izbornoj komisiji, to biti omogućeno, ali nije objasnio kako se dogodilo da DIK jednoglasno usvoji preporuku kojom se krše osnovna ljudska prava garantovana Ustavom, te da li bilo kakvo “uvjeravanje” NKT-a može biti razlog za ovakvo djelovanje svih članova DIK-a. Vujičić je, takođe, kazao i da se radi “o preporuci” koja, kako kaže, nije obavezujuća.

Portparol DIK-a Mersudin Dautović nije odgovarao na telefonske pozive VOP-a, te smo ostali uskraćeni za, eventualno, pojašnjenje na koji način je njegova izjava istrgnuta iz konteksta.

Iz više nevladinih organizacija i partija danas su oštro osudili potez DIKA i tražili da reaguje Ustavni sud.

Socijaldemokratska partija SDP pozvala je članove Državne izborne komisije DIK da podnesu ostavke, zbog otvorene najave kršenja Ustava i tražiće sjednicu Kolegijuma predsjednika Skupštine, jer je Skupština birala Državnu izbornu komisiju.

“Portparol DIK-a je informisao javnost da su u DIK-u svjesni da tehničke preporuke koje su donijeli nijesu u skladu sa Ustavom, ali prema njihovom mišljenju tako treba. Još jednom, portparol organa za sprovođenje izbora je izjavio: “svjesni smo da to nije u skladu sa Ustavom zagarantovanim pravom”. Kako smo došli dotle da portparol Državne izborne komisije javno i otvoreno kaže da su svjesni da je nešto što rade neustavno, ali oni misle da je tako najbolje? Tako što je jedan predsjednik OIK-a prije par godina svoje nezakonitosti objasnio rečenicom da ga je “više strah od suda partije”, zbog čega nije kažnjen, već unaprijeđen zbog čega nas i vide kao “hibridni režim” i “zarobljenu državu””, saopštio je Bojan Zeković, potpredsjednik SDP-a.

Bojan Zeković

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Ustavni sud da hitno reaguje i poništi dio uputstava Državne izborne komisije (DIK-a) koji, mimo Ustava, uskraćuju građanima biračko pravo i diskriminiše ih.

KOPRIVICA POZVAO USTAVNI SUD DA REAGUJE: Poništiti neustavno uputstvo DIK-a, građani su diskriminisani

Radovanić: DIK i NKT sinhronizovano rade za DPS, a protiv Ustava Crne Gore

Mileta Radovanić

Iz koalicije Crno na bijelo reagovali su na današnju najavu portparola DIK-a o mjerama i načinu glasanju na predstojećim parlamentarnim izborima.

“Skandalozno zvuči činjenica da je portparol jedne državne institucije danas javno rekao da je donijeta odluku kojom će se svjesno prekršiti Ustav. Još jednom na djelu imamo ponižavanje države Crne Gore koje je, ovoga puta, možda i najbrutalnije do sada jer ima za cilj diskriminaciju osnovnih prava građana. Kada se izbori već organizuju u ovakvim okolnostima nevjerovatno zvuči da Državna izborna komisija, očigledno po nalogu DPS-a, želi učiniti sve kako bi izbora došlo, pa čak i po cijenu gaženja Ustava države. Smjernice i uputstva DIK u vezi bezbjednosti glasanja se odnose na držanje distance, nošenje maski i pranja ruku. Dokument koji sadrži ovje smjernice smo čekali više od mjesec dana. Dakle, neko iz DIK se ovdje poigrava sa zdravim razumom građana jer ispada kao da oni nama poklanjaju biračko pravo, pa nam ga onda mogu i uskratiti. Po ovome vidimo da se izradi pomenutog dokumenta uopšte nije prišlo temeljno i sa ciljem očuvanja javnog zdravlja”, ukazuje Mileta Radovanić, kandidat za poslanika koalicije Crno na bijelo.

On dalje ističe da je ovo jedini zabilježeni slučaj u Evropi da državna institucija najavljuje kršenje Ustava.

“Sada je jasno da DIK i NKT sinhronizovano rade u korist DPS-a. Umjesto da se štiti zdravlje građana, štiti se kriminal. Smatramo da je ova sramna odluka zapravo posljedica cjelokupne zbrke koja je nastala pokušajem da se izbori organizuju u ovakvom ambijentu. Partijske institucije su donijele odluku da izbore organizuju u ovim uslovima, te iz tih razloga za posljedicu imamo ovako skandalozne odluke. Pozivamo Ustavni sud da reaguje urgentno, jer to zahtijeva situacija, i poništi sramnu odluku koja diskriminiše osnovna ljudska prava. Takođe, pozivamo i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da stane u zaštitu građana kojima je ova odluka prekšrila njihova osnovna prava”, zaključuje Radovanić.

V.Radojević

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close