KONAČNO SLOBODAN: Nevin robijao čak 27 godina!

Muškarac iz istočne Kine pušten je na slobodu nakon što je, kako je utvrdio Vrhovni sud, nevin proveo 27 godina u zatvoru zbog ubistva.

Zang Juhuan je tvrdio da je ga je policija mučila i primorala da prizna da je ubio dvojicu dječaka 1993. godine.

On je najduže nepravedno osuđen zatvorenik, pošto je iza rešetaka proveo 9.778 dana u provinciji Đangsi.

Tužioci koji su otvorili slučaj ponovo kažu da u njegovom priznanju ima protivrječnosti i da se ne poklapa sa opisom zločina ranije.

Pušten je na slobodu pošto je Vrhovni sud ustanovio da nema dovoljno dokaza.

Posmatrači kažu da je Kina sve spremnija na ukidanje pogrešnih presuda, ali ne one koji se tiču političkih slučajeva.

Kineski mediji objavili su video snimak Zangovog emotivnog susreta sa 83-godišnjom majkom i bivšom suprugom po izlasku iz zatvora.

Javna je tajna u Kini da policija koristi razne vrste mučenja – uskraćivanje sna, gašenje cigareta po tijelu i prebijanje kako bi primorali osumnjičene da priznaju zločine.

Ranije su mnogi slučajevi zasnivani na ovakvim priznanjima.

Kineski pravni sistem od 2010. godine ulaže ozbiljne naporne da stane na put ovakvom načinu ispitivanja.

Smrtne kazne sada mora da odobri Vrhovni sud u Kini i više se teži tome da se slučaj ne zasniva samo na priznanju osumnjičenog.

Ipak, zakonska reforma u Kini ima jasne odredbe. Policija je u mnogim provincijama i dalje pod velikim pritiskom da riješi slučajeve, pa nema dovoljno strpljenja da poboljša tretman disidenata i nekih etničkih manjina, uključujući i Ujugure.

Policija često privodi kada su u pitanju osjetljivi politički slučajevi i ispituje van standardne procedure. Iza tih zatvorenih vrata može da se dogodio bilo šta.

Vjerovatnije je da će Kina promijeniti pristup prema osumnjičenima za kriminal, nego prema onima koji su prijetnja komunističkoj partiji.

Njegova bivša supruga, Song Cionju ima dvojicu sinova. Prošlo je 11 godina od kako su se razveli. Preudala se i nastavila da pomaže bivšem suprugu oko žalbe.

„Bila sam jako uzbuđena kada sam čula objavu suda”, rekla je Song.

Zangu je rečeno da ima pravo na naknadu zbog pogrešne presude.

„O tačnom iznosu dogovoriću se sa klijentom”, rekao je Zangov advokat Vang Fei kineskom Dejliju.

„Zahtijevamo odgovornost svih koji su doprinijeli da slučaj završi ovako”, dodao je.

Zangovo ispitivanje je počelo u oktobru 1993. godine kada su pronađena tijela dvojice dječaka u seoskom rezervoaru u Jinkijanu, okrugu Nančang.

On je bio komšija nastradalih. Ubrzo je identifikovan kao osumnjičen i stavljen u pritvor.

Sud u Nančangu ga je u januaru 1995. proglasio krivim i osudio na smrtnu kaznu. Posle dvije godine kazna je preinačena u doživotni zatvor.

Zang kaže da ga je policija mučila tokom ispitivanja, iako je on uporno tvrdio da je nevin.

Uprkos ovome, njegove žalbe nisu bile uspješne. Potom je u martu 2019. godine Vrhovni sude pristao da ponovo otvori slučaj i tužioci su dali preporuku da se Zang oslobodi zbog nedovoljno priloženih dokaza.

„Pošto smo pregledali dokaze, ustanovili smo da nema onih koji direktno ukazuju da je Zang kriv. Zato smo prihvatili predlog tužilaštva i proglasili ga nevinim”, piše u izjavi sudije Vrhovnog suda Tiana Ganlina.

Ubica dvojice dječaka ostao je nepoznat.

BBC

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close