SJUTRA JE SVETA PETKU TRNOVA: Na ovaj praznik ove stvari NIKAKO ne smijete raditi, a EVO ŠTA SE VALJA

Pravoslavna crkva i vjernici sjutra, 8. avgusta, obilježavaju praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova.

Njene mošti čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odjeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

U crkvenom kalendaru ovoj svetiteljki posvećen je 8. avgust, iako je mnogi miješaju sa Svetom Petkom koja se praznuje 27. oktobra. Prva je rođena u Rimu, a potonja je bila Grkinja. Praznik Svete Petke Trnove spada u nepokretne, slavi se 8. avgusta po novom odnosno 26. jula po starom kalendaru.

Ko je bila Sveta Petka Trnova

Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici. Poslije smrti roditelja se zamonašila, ali je prije odlaska u manastir svo naslijeđeno imanje podijelila sirotinji. Propovijedavši, u to vrijeme (II vijek naše ere) zabranjenu Hristovu vjeru, potkazali su je caru Antoninu Piju i doveli pred njega, ali ona ga je izliječila od duge bolesti poslije čega je i sam prihvatio hrišćanstvo. Zbog propovijedanja hrišćanstva zatvarana je i mučena, a na kraju i pogubljena mačem u prvoj polovini drugog vijeka.

Prema predanju, ova svetiteljka je zaštitinica žena i vjeruje se da pomaže bolesnima i siromašnima. I danas mnogi se mole nad njenim moštima jer se vjeruju da iscjeljuju i pomažu kod životnih problema..

Sa ovim praznikom završava se ciklus ženskih praznika (Ognjena Marija i Blaga Marija). Praznik nije upisan crvenim slovom, ali prema starom vjerovanju i zbog poštovanja prema svetiteljki ne treba raditi fizičke poslove.

Na ovaj dan izbjegavaju se svi teži poslovi na njivi i u kući. Naše prabake su vjerovale da na ovaj dan nikako ne valja mijesiti hljeb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke.

Prema starom običaju mlade djevojke na ovaj praznik treba da beru cvijeće i ukrase dom kako bi u njemu vladala harmonija, ljubav i mir. Vjeruje se da danas djevojčicama treba obući nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila radost.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close