“ŠPIJUNI IZ CRNE GORE I HRVATSKE ROVARE PO BEOGRADU, NEPODNOŠLJIVI SU” Poznati srpski advokat tvrdi da se tako bore za prevlast na Balkanu - Volim Podgoricu

“ŠPIJUNI IZ CRNE GORE I HRVATSKE ROVARE PO BEOGRADU, NEPODNOŠLJIVI SU” Poznati srpski advokat tvrdi da se tako bore za prevlast na Balkanu

Beograd, kao lider ovog regiona, primamljiv je mnogim stranim obavještajnim službama, ali pored onih velikih i dobro poznatih – poput američke CIA ili britanskog MI6 – aktivnosti u srpskoj prijestonici imaju i manje špijunske službe, kao što su crnogorska i hrvatska! Ove dvije države, preko aktivnosti svojih službi u Srbiji, zapravo se bore za nadmoć na Balkanu.

Ovu je iznio poznati beogradski advokat Goran Petronijević, koji ocjenjuje da je delovanje ovih tajnih službi – nepodnošljivo.

“Moram da kažem da je djelovanje crnogorske bezbjednosne službe u Srbiji nepodnošljivo, baš kao i hrvatske i britanske obavještajne službe. Mi stalno govorimo o CIA, FSB, njemačkoj i francuskoj obavještajnoj službi, a ovdje glavnu ulogu podizvođača radova imaju službe malih zemalja, koje baš u Beogradu žele da dokažu svoju nadmoć na prostoru Balkana”, naveo je Petronijević za Pečat i dodao:

“Ne isključujem ni prisustvo ruske obavještajne službe, ali ne vidim zašto bi Rusi trebalo da stoje skrštenih ruku i dozvole da nas neko posvađa s njima i tako realno odsječe i poslednje i najtvrđe uporište u nastojanju da nam u državi ostane ne samo Kosovo nego i neki drugi djelovi teritorije čije je otcjepljenje već isplanirano”, kaže Petronijević.

Bezbjednosni analitičar Vlade Radulović ističe za Kurir da je primjetno da se u poslednje vrijeme kao akteri određenih događaja sve češće pominju službe iz regiona:

“Njihove aktivnosti nisu vezane samo za prikupljanje informacija i pokušaj dobijanja određenih podataka iz oblasti bezbjednosti, odnosno vojske i sistema odbrane, već to interesovanje duboko zalazi i u oblast politike, ekonomije, pa i infrastrukture. Koje od ovih polja će biti u fokusu službi, zavisi od datog trenutka, odnosno od konkretnih događaja i planova, kao što su vojne vježbe, nabavka novog naoružanja, raspodjela resora, formiranje i buduća spoljnopolitička orijentacija Vlade, posjete visokih zvaničnika i potpisivanja memoranduma i ugovora, planovi privatizacija, dešavanja na KiM i slično.

Poznavaoci obavještajnog rada često govore o tome da je Srbija vrlo interesantna za mnoge strane službe i da na srpskoj teritoriji ima možda i na hiljade agenata. Veliki dio strane špijunske mreže u Srbiji čine takozvani spavači i krtice. Prvi su agenti koji se aktiviraju samo u određenim situacijama, poput, na primjer, aktuelnih protesta, a drugi su obavještajci koji imaju pojedinačne zadatke, a to bi u ovom trenutku moglo biti provociranje policije i izazivanje nereda na ulicama.

Kurir.rs/Silvija Slaming/Shutterstock, Dragana Udovičić

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com