SUPRUG DR SVETLANE JE PRVA ŽRTVA KORONE U CRNOJ GORI: Radili su obdukciju bez moje saglasnosti, mene razapeli na stub srama (VIDEO) - Volim Podgoricu

SUPRUG DR SVETLANE JE PRVA ŽRTVA KORONE U CRNOJ GORI: Radili su obdukciju bez moje saglasnosti, mene razapeli na stub srama (VIDEO)

Svetlana Marković Perić, specijalista urgentne medicine, kazala je da je obdukcija tijela njenog supruga, koji je prva žrtva korone u Crnoj Gori, rađena bez njene saglasnosti i znanja, a da je nakon što je, uz velike muke, uspjela da sahrani muža,prošla kroz pakao i “razapeta na stub srama.

Ona je ispričala je svoje iskustvo sa koronom u okviru projekta koji sprovodi Sindikat doktora medicine Crne Gore u partnerstvu sa Centrom za razvoj nevladinog sektora uz finansijsku podršku Evropske unije u Crnoj Gori kroz program EIDHR.

Marković Perić, specijalista urgentne medicine, radila je u Srbiji, pa u Crnoj Gori i u Njemačkoj, a nakon povratka u Crnu Goru, posljednjih pet godina je zaposlena u tivatskoj Hitnoj pomoći.

“Moj suprug je primljen u Klinički centar 22. marta u ranim jutarnjim satima. Preminuo je oko 12 sati u toku dana. Ja sam saznala da je pozitivan na koronu uveče u 22 sata. Nisam znala da smo imali koronu. Nakon toga je meni urađen test. 23. marta uveče sam dobila nalaz da sam pozitivna. Tu se moja muka nije završila. Moja stradanja tek počinju”, priča Marković Perić.

Nakon smrti supruga koji je prva žrtva korone u Crnoj Gori, njoj je određena samoizolacija u trajanju od čak 45 dana.

“Tog dana sam morala da riješim problem sahrane moga supruga. Živim u Herceg Novom, a Podgorica je 120 kilometara udaljena. Kolega, patolog koji je radio obukciju suprugu bez moje saglasnosti, što sam kasnije doznala, mi je dao jedno “fino” rješenje. Ukoliko ja nemam mogućnost da sahranim supruga, on će pozvati socijalnu službu i sahraniće ga zajedno u grobnici sa beskućnicima”, priča doktorka Svetlana.

Prije nego što je saznala da joj je suprug pozitivan, u medijima se pojavila informacija da je umro od korone.

“Tri pogrebnika koje sam zvala su odbili da ga voze jer bi se oni zarazili. Jedva sam našla pogrebnika koji je pristao da tijelo preaci u mrtvačnicu u Risnu”, kaže dr Perić.

Njen suprug je sahranjen u porodičnoj grobnici njene prijateljice, bez njenog prisustva jer nije smjela da napušta kuću.

Ona je ogorčena jer je, kako kaže,razapeta na krst srama.

“To je nešto što je teško opisati. Na televiziji se pojavila informacija o prvoj žrtvi od korone sa imenom, prezimenom, mjestom odakle je i odakle je došao. Mi smo pacijentu upropastili njegov prethodni život i smrt”, navodi ona.

“Ja sam izgubila ono što sam voljela. Mogu da mi uzmu život. Mogu da mi daju otkaz, ali straha nemam. Gdje postoji ljubav, tu postoji život. Jako bih voljela da se bavim edukacijom mladih ljekara i to ne o znanju iz medicine već o ljubavi prema pacijentu. Bolesna osoba ne smije da bude broj i socijalni slučaj, već čovjek”, zaključila je doktorka.

A.K.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com