SUBVENCIJE ZA UGROŽENE DJELATNOSTI DO SEPTEMBRA: U julu isplaćeno 2,5 miliona eura - Volim Podgoricu

SUBVENCIJE ZA UGROŽENE DJELATNOSTI DO SEPTEMBRA: U julu isplaćeno 2,5 miliona eura

Za subvencionisanje julskih zarada do petka je isplaćeno ili je u postupku isplate 2,96 hiljada zahtjeva, u iznosu od 2,52 miliona, što je 92 odsto od svih primljenih zahtjeva, saopšteno je z Ministarstva ekonomije.

Nastavak subvencija od 50 do 100 odsto minimalne bruto zarade za jul, avgust i septembar predviđen je za zatvorene djelatnosti i dio privrede trećim državnim paketom mjera.

Subvencije za punu minimalnu bruto platu (222 eura po zaposlenom i poslodavac se oslobađa dažbina od 142 eura) dobijaju zatvorene djelatnosti (objekti čiji je rad zabranjen, vrtići…). Za registrovane zaposlene u sektoru turizma i novo zapošljavanje pomoć iznosi 70 odsto minimalne plate (155 eura po zaposlenom i 100 eura manje dažbina poslodavcu).

Iz budžeta svih poreskih obveznika će biti nastavljeno subvencioniranje plata za ugostiteljstvo i drumski saobraćaj sa 50 odsto minimalne plate, što je 111 eura po zaposlenom i poslodavac se oslobađa dažbina za 71 euro. U kategoriji pomoći za polovinu minimalne plate su i plaćanja za zaposlene u karantinu i samoizolaciji i za one koji su na odsustvu zbog čuvanja djece mlađe od sedam godina usljed mjere o zatvaranju vrtića zbog suzbijanja epidemije koronavirusa.

Za produžene subvencije predviđeno je 18 miliona eura iz državnog budžeta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com