CGO: “DIK izmjenama pokušava dovesti javnost u zabludu”

Državna izborna komisija (DIK) jučerašnjim saopštenjem pokušava dovesti u zabludu javnost kroz izmjene ranije donešenih Tehničkih preporuka za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača koje nijesu suštinskog karaktera niti rješavaju ključna pitanja na koja smo i prethodnih dana ukazivali, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te NVO ističu da je zbunjujuće da portparol DIK-a javno priznaje da su svjesni neustavnosti akta koji su donijeli, pa da nakon toga DIK u saopštenju prvo tvrdi da je sve u skladu sa Ustavom i Zakonom, a da, kako navode, u sljedećem pasusu obavještava javnost da su obrisali upravo jednu od spornih odredbi.

“Drugo, DIK u izmjenama navodi da će licima koja se nalaze u karantinima van mjesta prebivališta biti omogućeno glasanje. Međutim, DIK ne objašnjava detaljnije postupak glasanja za ta lica. Treće, DIK ne iskazuje namjeru da se, još uvijek važeći ostatak spornih odredbi, upodobi Ustavu, Zakonu i podzakonskim aktima, čime bi se osigurala mogućnost zakonitog glasanja za ta lica”, piše u saopštenju.

CGO podsjeća da glasanje putem pisma za lica koja se nalaze u karantinu i samoizolaciji nije zakonito, jer Zakon o izboru odbornika i poslanika, ali i Pravila o glasanju putem pisma koje je donio DIK, ne predviđaju ovakvu situaciju.
“Mogućnost da se položaj lica koja se nalaze u karantinu ili samoizolaciji podvede pod bolničko ili kućno liječenje ne dolazi u obzir, iz prostog razloga što se taj položaj uopšteno ne zasniva na odgovarajućoj dijagnozi ili ljekarskom izvještaju, već na rješenju nadležnog organa, kao mjere prevencije zarazne bolesti”, piše u saopštenju.

CGO ponovo poziva DIK da odgovori svojim obavezama i da konačno posveti dužnu pažnju organizaciji izbora.

CGO je ranije uputio inicijativu za ocjenu ustavnosti Tehničkih preporuke DIK-a, pozivajući Ustavni sud Crne Gore da se u hitnom postupku izjasni u vezi sa ovim pitanjem.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close