DOBRIČANIN O CG ZDRAVSTVU “U Kliničkom su zdravstveni radnici ruke dezinfikovali džibrom” - Volim Podgoricu

DOBRIČANIN O CG ZDRAVSTVU “U Kliničkom su zdravstveni radnici ruke dezinfikovali džibrom”

Na današnjoj pres koferenciji velike narodne koalicije „Za budućnost Crne Gore“ dr Vladimir Dobričanin, kandidat za poslanika otkrio je ekskluzivnu informaciju da je još početkom 2018. godine tražio od Ministarstva zdravlja i ministra Kenana Hrapovića hospital safety index, indeks sigurnosti bolnica koji predstavlja procjenu koliko su naše bolnice sigurne i koliko su spremne za odgovor na masovne nesreće.

„Jedna od masovnih nesreća je naravno i pandemija. Mi smo to jednom već uradili, i to negdje 2012. godine. Međutim, svakih pet godina vi to morate da ponavljate kako biste bili apdejtovani i sigurni. Prvi put kada je urađen taj hospital safety index, nije urađen u potpunosti, jer je to bio prvi ali je ukazivao na značajne probleme u zdravstvenom sistemu Crne Gore. Nažalost, Ministarstvo zdravlja je tada dalo negativan odgovor i naznačilo da je već u komunikaciji sa Vladom usvojilo odluku o obrazovanju otpora za smanjenje rizika od katastrofa i imenovalo koordinacioni tim“, kazao je.

Dobričanin je naglasio da je na kraju izašlo na vidjelo da je ono što je naveo ministar zdravlja – netačno.

„Na kraju smo vidjeli da sve to što je ministar zdravlja naveo nije tačno. Naš zdravstveni sistem nije bio spreman za ovo. On se u toku same pandemije apgrejdovao i kupovali smo tada naprasno maske, rukavice, kaljače, dezinfekciona sredstva i respiratore. Nismo imali ni zaštitne odjeće, niti dovoljno rukavica, a da ne pričam o maskama. Maske smo dobijali po jednu do dvije dnevno. Broj rukavica je bio sveden na nekoliko komada, nekoliko pari, i jedne rukavice ste nosili od osam do deset sati. To su činjenice!“, rekao je.

Prema njegovim riječima, zdravstveni radnici su ruke dezinfikovali patokom.

„Rakijom lozovačom. Kada smo pitali zašto dezinfikujemo ruke takvim jednim sredstvom koje se ne pije zato što je loše, rekli su da ima i preko sedamdeset odsto alkohola i da zato služi za dezinfekciju ruku. Možete li da zamislite da jedna ustanova kakva je Klinički centar, na svojim pultovima dezinfikuje ruke džibrom“, naveo je Dobričanin.

Siguran je, kaže, da će zdravstvo i ovo izdržati ali ne zbog rukovodioca, već zbog odgovornosti i znanja ljekara, sestara, tehničara i onog nezdravstvenog osoblja koje je uključeno u rad zdravstvenog sistema.

„Ja danas pozivam Ministarstvo zdravlja, ima još petnaest, dvadeset dana – da podnesu ostavke. Da podnesu ostavke prije izbora, jer će tako možda, na neki način, oprati sve ono što se nataložilo na njihovoj duši. A građane Crne Gore pozivam da 30. avgusta svi izađu na birališta. Ovoga puta nemojte ostati kod kuće. Izađite, glasajte za budućnost Crne Gore“, zaključio je Dobričanin.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com