ZAKUPCI U GINTAŠU TRAŽE SMANJENJE KIRIJA: U pitanju je opstanak 250 porodica, mnogi su pred zatvaranjem

Nakon što su “Tržnice i pijace” odbile zahtjev zakupaca tezgi na prvom spratu TC Mall of Montenegro, ili popularnog Gintaša, da im snize kirije zbog ekonomske krize izazvane epidemijom, oni su su obratili Sekretarijatu za komunalne poslove sa istim zahtjevom.

Kako su rekli Portalu “Volim Podgoricu”, ugrožen je opstanak gotovo svih zakupaca tezgi i poslovnih prostora i ukoliko im se ne iziđe u susret, velika je vjerovatnoća da će veliki broj zakupaca zatvoriti svoje poslove u Gintašu.

“Na prvom spratu ima oko 250 lokala i tezgi a cijena kvadrata lokala je 30€ a tezgi 55€. Mnogi su nabavili sezonsku robu prije epidemije, koju nisu prodali, a sada nemaju novca za novu robu, jer ide druga sezona. U gradskom preduzeću “Tržnice i pijace” su odbili zahtjev koji smo uputili prije desetak dana, da za 50% snize cijene zakupa, dok kriza ne prođe, i na taj način omoguće naše preživljavanje”, kaže za VOP Vasko Lukačević, koji u Gintašu zakupljuje prostor od 30 metara kvadratnih za 800 eura.

“Na to ide struja, plate za tri ili četiiri zaposlena, da ne govorim da plaćam sve dažbine, PDV, jer prodajem bijelu tehniku”, kaže Lukačević. On naglašava da je zakupcima u TC Mall of Montenegro, gdje je vlasnik privatna kompanija, zakup smanjen za 30%.

“Uslovi u kojima oni rade, su neuporodivo bolji, a kirije manje. Pored svega, privatnik je prepoznao da tim ljudima treba pomoći, a sigurno je prepoznao i svoj interes, jer ukoliko oni dođu u bezizlaznu situaciju, zatvaraće lokale, a to ni njemu ne odgovara”, kaže Lukačević i dodaje da govori u ime svih zakupaca sa prvog sprata u Gintašu.

On kaže da bi upravo javno preduzeće “Tržnice i pijace”, a sada i Sekretarijat za komunalne poslove, trebao prepoznati ozbiljnost situacije i smanjiti kirije zakupcima, kako ne bi došli u situaciju da oni, zbog bankrota, zatvaraju.

“Svi kao na iglama čekamo odluku. Kriza će biti sve teža, sezone na primorju nije bilo, sve se to preilva sistemom spojenih sudova”, kaže Lukačević.

On naglašava da su zahvalni što su bili oslobođeni zakupa 90 dana, ali od tih 90, Gintaš nije radio 60 dana.

“Subvencije za april i maj su pomogle, ali to je jednokratno, a država i Glavni grad moraju napraviti model da privatnici prežive ovu krizu jer je to u interesu svima”, zaključuje.

V.R.

 

loading...
Tagovi

Slične Objave

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close