AMERIČKI EDPIDEMIOLOG PORUČIO: “Ozbiljno sumnjam u rusku vakcinu” - Volim Podgoricu

AMERIČKI EDPIDEMIOLOG PORUČIO: “Ozbiljno sumnjam u rusku vakcinu”

Glavni američki epidemiolog Entoni Fauči je poručio da, kako je rekao, ozbiljno sumnja da li je juče odobrena vakcina protiv korona virusa u Rusiji sigurna i učinkovita, piše Klix.ba.

“Nadam se da će Rusi definitivno dokazati da je vakcina sigurna i efikasna. Ozbiljno sumnjam da je tako”, kazao je Fauci u izjavi za televiziju ABC News.

Podsjetio je da postoji razlika kada neko ima vakcinu i toga da je ona sigurna i učinkovita.

“Imamo mnogo vakcina. Ako želimo da povrijedimo ljude ili da im damo nešto što ne funkcioniše, onda bismo im vakcine mogli početi davati već sljedeće sedmice. Ali to ne želimo”, naglasio je ovaj epidemiolog.

Ukazao je američkoj javnosti da kada čuju informacije u razvoju vakcine u Rusiji ili Kini da “uvijek moraju znati da se u tim zemljama sigurnosni standardi razlikuju od onih u Sjedinjenim Američkim Državama”.

Rusija još nije objavila podatke o testiranju navedene vakcine na ljudima, prenosi CNN.

Nadležni u SAD su istakli da će vakcinu protiv korona virusa dozvoliti za upotrebu samo ako njena učinkovitost bude minimalno 50 odsto. Iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) su saopštili da su u kontaktu sa ruskim naučnicima i da željno očekuju da saznaju detalje o testiranju vakcine. Podsjetili su da se širom svijeta trenutno razvija 28 vakcina protiv korona virusa.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com