PROTESTI U BUDVI: “Glad teatar“, “34. festival glad”, “Maske dolje plate na vidjelo” (VIDEO/FOTO) - Volim Podgoricu

PROTESTI U BUDVI: “Glad teatar“, “34. festival glad”, “Maske dolje plate na vidjelo” (VIDEO/FOTO)

Ispred zgrade Opštine Budva danas je, u organizaciji JU Grad teatar Budva, održan protest zaposlenih u preduzećima čiji je osnivač Opština, a povodom neisplaćenih zarada. Na protestu su bili prisutni zaposleni u JU Muzeji i galerije budve, JU Narodna biblioteka Budve, RTV Budva, kao i članovi Pokreta 22. novembar.

“Kako se do plate dolazi”, “Oslobodioci ne postoje ljudi sami sebe oslobađaju”, “Dajte plate da izmirimo rate”, “34. festival glad”, “Maske dolje plate na vidjelo”, “Neću žvaku hoću platu”, neki su od transparenata koji su bili istaknuti na Trgu Sunca.

Ispred Grada teatra govorila je Biserka Cicmilović koja je istakla da u toj javnoj ustanovi dva mjeseca ne primaju platu, dok za pojedine ustanove zarade nema već tri mjeseca.

“Mi smo, čisto da se ogradim, sasvim spontano došli na ovaj skup, nezadovoljni zbog toga što ne primamo redovno plate. U zadnje tri i po godine smo, sve do juna mjeseca, primali redovno plate”, poručila je ona.

Osvrnula se i na jučerašnji dolazak premijera Duška Markovića. Smatra da je on prilikom posjete Budvi obećao brda i doline, ali i to da su radnici u žabokrečini.

“Mi smo imali preko dva miliona sredstava u Opštini koja su ostavljena za plate zaposlenih. Ovako, stiže neki kredit koji su prosto oni, 29 miliona nas zadužili i sada treba da se diže nanovo da bi građane Budve zadužili opet 29 miliona eura. Ja mislim da se krše i zakoni, jer prosto mi nije jasno da neko može donijeti u džak pare i podijeliti radnicima plate. Mi se samo borimo za naše lične dohotke, da nam se isplate. Od kako su upali kao kauboji u opštinu Budva od tada ne primamo uopšte lične dohotke. Ovo nije politički skup nego skup mojih nezadovoljnih saputnika i sapatnika”, navela je Cicmilović.

Da posredi nije politički skup, sa Cicmilović se saglasila i Zagorka Jelušić iz RTV Budva.

“Ovo nije politički skup. Radi se o tome da je ljudima ugrožena egzistencija. Rate za kredite pristižu, računi za struju i vodu redovno pristižu, obaveze koje imamo svakodnevne nam zbog ove situacije ne dozvoljavaju nam ni da živimo normalno a kamoli da obavljamo svoje radne i roditeljske dužnosti”

Ona je istakla da kao samohrana majka želi ono što joj pripada.

“U 21. vijeku uopšte nije strašno da tražim ono što sam zaradila i da to nema veze sa politikom bilo koje partije. Jednostavno ljudi, shvatite da je došla voda do poda i da smo trebali možda prvi mjesec kad su plate kasnile da se okupimo”, rekla je Jelušić.

Izrazila je žal što je danas, kako je navela, dosta kolega iz svih preduzeća ostalo ili kući ili po okolnim kafićima.

“Ako vam ne trebaju plate i posao ostavite svoje radno mjesto. Napustite. Dajte nekom drugom ko hoće da radi. Mene nije sramota da kažem da živim od plate”, zaključila je Jelušić.

Upriličen je i autentičan recital.

Pojavila se i prazna šerpa koja je kasnije napunjena travom.

Jutrošnje protestno okupljanje zaposlenih u ustanovama čiji je osnivač Opština Budva, prvi je organizovan protest tog tipa od kada zarada nema.

Foto RTV BUDVA
Foto RTV BUDVA

RTV Budva/Foto RTV Budva

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com