ĐUKANOVIĆ NA CETINJU: Bolnica Danilo I služi na ponos CG

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravio je danas u posjeti Opštini Cetinje gdje je obišao radove u sklopu bolnice “Danilo I” i Univerzitetski kompleks, odnosno novu zgradu Fakulteta likovnih umjetnosti.

“Prije svega zadovoljstvo mi je kada god imam mogućnosti da budem na Cetinju, zahvaljujući poslu koji sad radim, zahvaljujući okolnosti da je na Cetinju Rezidencija Predsjednika onda to koristim što ćešće ali uvijek to budu neke protokolarne obaveze , i to su programi kojima me vezuje program gosta, pa onda sam danas iskoristio da budem i da obiđem neka značajna mjesta za život naše Prijestonice i da vidim kako mogu biti od pomoći, prije svega gradskoj upravi a onda i drugim državnim organima da neke probleme sa kojima se Prijestonica suočava rješavamo.

 

“Drago mi je da usvajamo ono što smo definisali kao formulu za izlazak iz krize. Izlazak iz krize mora biti kroz razvoj i investicije. Prije neki dan sam bio u prilici da promovišem početak radova na Čevu, radova na putu između Cetinja i Nikšića, putu koji je vrlo građevinski zahtjevan. Očekujemo da se prva dionica završi u predviđenom roku, do polovine 2023. godine, to će konzumirati nešto više od 30 miliona eura. Takođe, važno je da se brzo završava ovaj put Međuvršje-Ivanova korita, i mogu da kažem da se na taj način ispunjavaju najvažnije obaveze prema cetinjskoj opštini kada je u pitanju putna infrastruktura”, kazao je Đukanović.

Đukanović je naglasio važnost pokretanja određenih projekata koji se tiču otvaranja novih radnih mjesta.

“Kao što znate, zahvaljujući tom kapitalnom budžetu Prijestonice, ojačanom po osnovu Zakona o Prijestonici stvorili smo uslove da Prijestonica može da kupi onu lokaciju Oboda koja je koliko se sjećam oko 13 hektara, što je jedan izuzetan potencijal i odlična ponuda svakom ko je spreman kao privatni investitor u javno privatnom partnerstvu radi na otvaranju određenih proizvodnji koje će značiti generisanje novih radnih mjesta.

Sada smo na putu da riješimo i drugo važno pitanje putem iste formule, dakle, iz istih izvora ćemo otkupiti stari hotel Lokanda koji ima svoju tradiciju i tradiciju opšte crnogorskog hotelijerstva, čuva tradiciju crnogorskog hotelijerstva. Tako da vjerujem da ćemo na bazi sa tog uloga takođe uspjeti da animiramo privatnog investitora i da krenemo u obnovu tog hotela, u obnovu neke kvalitetne hotelsko turističke ponude na Cetinju, i u otvaranju novih radnih mjesta”, rekao je on.

U razgovoru sa direktoricom bolnice Sonjom Radojičić i menadžmentom, Đukanović je izrazio poštovanje za očuvanje bogate tradicije kojom se Crna Gora ponosi i čestitao na rezultatima posebno u ovom kriznom periodu izazvanom pandemijom Covid 19 virusa.

“Opet, priča o cetinjskoj bolnici je priča o dugoj tradiciji, kao i sve što je na Cetinju to ima epitet neke najstarije ustanove. Tako da, počeci crnogorskog zdravstvenog sistema su vezani za tu bolnicu. Vrlo smo detaljno razgovarali o tome šta su obaveze te bolnice kroz sekundarnu zdravstvenu zaštitu, prije svega prema stanovnicima ovog grada, a šta su to mogućnosti da u sistemu zdravstva kroz neku pametnu i racionalnu podjelu posla cetinjska bolnica dalje razvija kao tercijalna djelatnost. Čuo sam jako zanimljive prijedloge, i vrlo sam spreman da se sa rukovodstvom te bolnice u narednom periodu uključim, da i kroz podršku iz budžeta i kroz animaciju donatora stvorimo uslove za dalje unaprjeđenje kapaciteta bolnice”, katao je Đukanović.

Tokom obilaska Univerzitetskog kompleksa, Đukanović je istakao zadovoljstvo završetkom nove zgrade Fakulteta likovnih umjetnosti i izrazio očekivanje za što skoriju finalizaciju zgrade Dramskih umjetnosti i Muzičke akademije. Podsjetio je na vrijednost državnih projekata do 2023. godine u iznosu od 72 miliona eura i na toj liniji kazao da ga posebno raduje nastavak infrastrukturnih projekata, kupovina Oboda, kao i rekonstrukcija fudbalskog stadiona Sveti Petar Cetinjski.

“Drago mi je da se odvijaju investicije i u drugim oblastima. Znate već da se gradi fudbalski stadion, da se na taj način stvaraju pretpostavke za očuvanje neke fudbalske i sportske tradicije ovdje. Generalno, rekao bih da je Cetinje danas zaista predmet ozbiljne pažnje državne politike. Kada smo pogledali koja je to vrijednost investicija koja će sada i u par narednih godina biti realizovana na Cetinju, to je ni manje ni više nego 72 miliona eura. To je nešto što je svakako veoma respektabilno i nešto što bez ikakve dileme govori o onoj kvalitetnoj pažnji koju državna politika posvećuje razvoju Prijestonice”.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close