Park koji ne smiju koristiti djeca, ne može biti Podgorički - Volim Podgoricu

Park koji ne smiju koristiti djeca, ne može biti Podgorički

Podgoričani nakon informacije iz Zelenila da Podgorički park na obali Morače nije za djecu mlađu od 12 godina traže da mu se promijeni naziv. Ne pristaje da se zove Podgorički, a neki imaju predlog da bude park za neustrašive. Oni smatraju da bi trebalo, ako Glavni grad ne osustane od odluke koju je donio, postaviti info table sa informacijama kome je sve dozvoljen ulaz u ovaj park. Arhitekta Andrija Markuš smatra da je jedino Glavni grad mogao zabraniti djeci da koriste ovaj park ako je on nebezbjedan, piše Dan.

SNP PODGORICA: Otkad se prave parkovi koji nijesu za djecu?

ZELENILO PORUČILO RODITELJIMA: Podgorički park NIJE ZA DJECU

“Javna površina se ne smije zabraniti. Ovaj park je spoj arhitekture, humora i satire. Trebali su postaviti uputstvo za upotrebu, sa sve neželjenim posljedicama kod pretjerane upotrebe. Za mlađe zabraniti ulaz, a starijima dozvoliti nije logično. Jedino ako ne planiraju da on bude park za ispoljavanje političkih ubjeđenja. Onda je normalno da je zabranjeno djeci. Glavni grad bi trebao da mu promijeni naziv, jer mu park nije namjena. Ako je park njemu ne trebaju objašnjenja niti ograničenja. Direktorica Zelenila treba da objasni na osnovu čega je donijela takvu odluku i ko je procijenio da li je park bezbjedan i ko ga smije koristiti. Ako su zabranili djeci mlađoj od 12 godina moraju reći da li djecu štite od neke opasnosti u parku, ili park čuvaju od najmlađih. Ako stoje iza ove zabrane onda je moraju istaći uz obrazloženje. Izgleda da nam sada trebaju i uputstva za upotrebu parkova”, kaže Markuš.

Markuš ističe da ne razumije ni zbog čega su mu naziv dali Podgorički.

“Logično je da je podgorički, nije spuški. Ako je ovaj podgorički znači li da ostali nijesu”, kaže Markuš.

Aleksandar Perović, iz Ozona smatra da je neustavno zabraniti boravak djece u parku.

“Priroda urbanih gradskih parkova je takva da podrazumijeva prisustvo najmlađih, prije svega, jer se ti prostori koriste za zbližavanje porodice i edukaciju djece o važnosti zelenih površina. Potpuno je nashvatljiv i neprihvatljiv takav pristup lokalne uprave i jednostavno nemam riječi kojima bih mogao iskazati razočaranje. Pa ko treba da koristi park i za koju svrhu? Nadam se da je samo u pitanju greška u komunikaci ji i d a će se ispraviti u najkraćem roku. Kako god zvali ovaj park on to nije jer ne vrši javnu funkciju. Ne znam kako neko može djeci zabraniti ulaz, to je neustavno. Nelogično je da su to uopšte saopštili. Ne postoje pravilnici ko u park može da ulazi, jer to su javne površine”, kaže Perović.

Sabra Decević iz NVU Djeca Crne Gore prvi put čuje da postoji park koji nije namijenjen za djecu.

“Razumijem da park pored rijeke i ne može toliko biti bezbjedan za djecu, ali svakako kada se već gradi on mora biti bezbjedan i prilagođen njima. Tu mislim i na djecu sa posebnim potrebama”, kaže Decević.

Psiholog Anđela Šćekić Todorović ističe da ako neko mjesto nije za djecu onda to treba javno istaći.

“Table upozorenja su poželjne na svim mjestima na kojima postoji neka opasnost. Ne možemo nekom zabraniti daboravi na javnoj površini ukoliko to nije propisano nekim zakonom i nije javno istaknuto. Možemo upozoriti i djecu i roditelje na potencijalnu opasnost i dati preporuku, ali im ne možemo oduzeti pravo da borave gdje žele, posebno kada su u prisustvu roditelja. Starijoj djeci, koja su samostalna, roditelji treba da objasne gdje je bezbjedno za njih, i da budu upućeni sa kim se druže, gdje šetaju i kojih igara se igrajunavodi”, Šćekić Todorović.

Staropodgoričanin Ceno Tuzović ne zna da djeca ispod 12 godina ne mogu boraviti u ovom parku bez pratnje roditelja.

“Da li djeca ispod 12 godina mogu da borave u ovom parku nije mi poznato, ali ako ne mogu znači da postoji opasnost da iskoče negdje tamo no tim stijenama. Smatram da je to bolje za djecu i roditelje da se čuvaju na tu stranu. Nikad se djetetu ne zna. Vjerovatno je takva odluka donijeta zbog sigurnosti djece. He možemo sve zidovima ograditi”, kaže Tuzović.

Glumica Branka Femić Šćekić podržava inicijativu Udruženja Roditelji da se svi javni prostori koji su namijenjeni djeci budu maksimalno osigurani za njihov boravak.

“Posebno jer se ovdje radi o prostoru koji će koristiti djeca različitih uzrasta. Ukoliko postoji nekauslovnost u korišćenju, ograničenje u uzrastu, obavezna roditeljska pratnja onda bi to trebalo i formalno obrazložiti i na terenu vi dno označiti”, kaže Femić Šćekić.

Građanin Bogoljub Madžgalj smatra da bi i ovaj park morao da bude opredijeljen i za najmlađi uzrast.

“Uglavnom parkove i posjećuju roditelji sa djecom, na onda nema logike da ovaj ne bude predviđen za njih. Ako nije za sve, onda ni naziv Podgorički nemasmisla”, kazao je Madžgalj.

Srđan Žarić ističe da mu nije jasno zbog čega je ovom parku promijenjena namjena.

“Glupo je što je dječje igralište koje je ovdje bilo uklonjeno, a nije zamijenjeno novim. Očigledno da nije razmišljano o bezbjednosti, na nema ni sigurne ograde, ni potpornih zidova. Ne razumijem podjele na park za ove ili one, prosto je moguće bilo napraviti park sa sadržajem i za starije i za mlađe, a sam naziv tek nema smis la, na valjda je svaki park podgogorički”, kazao je Žarić.

SNP: Obezbijediti bezbjedan boravak

Na izjavu direktorice Zelenila Dace Popović reagovao je i Odbor SNP-a Glavnog grada.

“Na pitanje da li će nedavno otvoreni Podgorički park biti dodatno obezbijeđen s obzirom da trenutna drvena ograda povezana kanapima nije dovoljno bezbjedna za djecu koja borave u tom parku iz Zelenila stigao je nesvakidašnji odgovor. Rečeno je da park nije namijenjen djeci. Bilo je neophodno razmišljati unaprijed, jer se lako može desiti da neko dijete u žaru igre i zabave odluči da preskoči ogradu, što bi imalo tragične posledice. Starija djeca često izlaze bez pratnje roditelja, na je rizik još veći. Odbor SNP-a poziva nadležne u Zelenilu i upravi grada da što prije isprave ovu grešku i da omoguće roditeljima i djeci bezbjedan i ugodan boravak u ovom parku. Posao se ne može raditi na ovako traljav način i do pola, a u cilju da se pred izbore prikupe politički poeni. Podsjećamo da sve što se u Podgorici gradi finansiraju građani i da oni očekuju da za svoj novac dobiju kvalitetnu i bezbjednu infrastrukturu”, saopštili su iz SNP-a.

 

Dan

7 komentara

  1. Keep up the excellent piece of work, I read few posts on this internet site and I conceive that your web site is rattling interesting and has got lots of superb information.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com