AMFILOHIJE: Oni koji su nadahnuti duhom ubica Arhiđakona Stefana, progone danas Crkvu u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

AMFILOHIJE: Oni koji su nadahnuti duhom ubica Arhiđakona Stefana, progone danas Crkvu u Crnoj Gori

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, služio je danas na praznik Svetog Arhiđakona Stefana, slavi grada Herceg Novog, Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Spasa na Toploj.

U toku Svete liturgije, Mitropolit Amfilohije je sveštenika Aleksandra Papića rukoproizveo u čin protoprezvitera, rekavši da zvanja u crkvi nisu samo nagrada, već i podsticaj da još revnosnije služimo imenu Božijem i narodu. ”Neka bi te Gospod ukrijepio da služiš Crkvi Božijoj i narodu Božijem u sve dane tvoga života”, rekao je ocu Aleksandru Mitropolit. Otac Aleksandar je zablagodario Mitropolitu na činu, pozdravio vjerni narod, rekavši da je ovo put dostojanstva i put časti, a najbitnije put i zajednica sa Hristom. ”Taj put vodu u vječni život, ali je ujedno i pun odricanja, žrtve, put na kome nosimo krst životvorni”, rekao je otac Aleksandar, završivši svoje obraćanje jevanđelskim riječima koje kažu da ko hoće da svoj život da spasi, žrtvovaće ga radi Gospoda i Njegovog Jevanđelja, a svako ko želi život da sačuva, izgubiće ga, piše Mitropolija.

Vladika je takođe u čin čteca rukoproizveo Nenada Kovača.

Nakon čitanja iz Svetog jevanđelja, Mitropolit je svoju pastirsku besjedu počeo tumačeći jevanđelske riječi o kamenu koji odbaciše zidari koji je postao glava od ugla. ”Divno je ovo u očima našim”, rekao je i dodao da je u ovim riječima sadržano sve ono što je još od proroka govoreno. ”Krajeugaoni kamen vasione, krajougaoni kamen ljudske istorije u vremenu i u vječnosti jeste sam Gospod Isus Hristos, od koga je sve postalo što je postalo i bez koga ništa ne postoji što postoji”, rekao je Vladika i objasnio pročitanu jevanđelsku priču, da su prvi koje je Gospod poslao u vinograd bili proroci do Mojsija i pobili su ih, a nakon njih poslao je Mojsija i druge proroke do Svetog Jovana, pa su i njih pobili, a onda je poslao Sina Svoga, ne bi li se Njega zastidjeli, ali su i njega ubili. ”U kratkom Jevanđelju, u kratkoj priči Gospod je iskazao sve što se događalo u istoriji do Njega, a i što se događa do naših vremena. Ljudi na ovoj zemlji progone one koje Bog šalje”, rekao je Vladika i poručio da je tako bilo do naših vremena, a među njima posebno mjesto zauzima Sveti Arhiđekon Stefan.

Mitropolit je naglasio da zaštitnik Herceg Novog, Sveti Stefan, kamenovan i ubijan, vidjevši slavu Božiju, nije osuđivao svoje ubice, već se kao Gospod na krstu se molio za svoje neprijatelje. ”Tako to ide do danas, oni koji su Crkva, koji su izabranici Božiji, oni su gonjeni i progonjeni kroz svu istoriju”, rekao je i osvrnuo se na stradanje naroda Božijeg u dvadesetom vijeku, naročito u Rusiji na čelu sa Svetim strastoterpcima Romanovima koji su stradali nevini iako se Car Nikolaj odrekao vlasti i povukao.

Osvrnuo se i na stradanje Crkve i kroz pretvaranje Svete Sofije u Carigradu u džamiju i rekao da je i sami Bog, Alah, pokazao da je ovo nepravda, tako što je čovjek koji je prvi služio u njoj, doživio srčani udar. Takođe je rekao da isto to vrijeme gonjenja hrišćana, naročito u antiohijskoj Patrijaršiji u Aziji nastavlja se u čitavom dvadesetom vijeku, a i danas, u Maloj Aziji gdje hoće da zatru sjeme hrišćansko.

”To se nastavlja nažalost i kod nas ovdje u Crnoj Gori. Oni koji su nadahnuti duhom ubica Arhiđakona Stefana, oni danas Crkvu Božiju, Crkvu Hristovu, progone ovdje u Crnoj Gori, koja je sva utemeljena na hrišćanskoj vjeri pravoslavnoj. Evo, ponovo se povampirili gonitelji Crkve i donose bezbožne zakone otimajući ono što pripada Crkvi Božijoj Svetosavskoj, što su zadužbinari kroz vjekove gradili za Crkvu i za narod Božiji”, rekao je Mitropolit.

”Povampiruje se pravda Pontija Pilata u Crnoj Gori Svetog Petra Cetinjskog, Svetoga Jovana Vladimira, Svetoga oca našega Save, Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca. Nastavljaju pravdu Pontija Pilata, a i Pontije Pilat je bio svjestan da je Hristovo raspeće nepravedno, međutim, uplašen za svoju vlast, on je donio odluku da bude raspet Gospod, kao i svi takvi nosioci nepravde, bezakonim zakonom kroz vjekove gone i progone Hrista Gospoda i pravdu Njegovu”, naglasio je Mitropolit Amfilohije.

Naglasio je da sva istorija čovječanstva, istorija Crkve, sva je u istoriju raspeća i gonjenja od strane ”vinogradara”, ali je istorija Crkve i naroda Božijeg u isto vrijeme i istorija vaskrsenja. ”Sve prolazi kroz raspeće, da bi doživjelo vaskrsenje”, rekao je, dodavši da je tako Crkva Božija utemeljena na krajeugaonom kamenu koga odbaciše zidari ovoga svijeta, ali ostaje ugaoni kamen vasione i istorije čovječanstva. Naglasio je da je u ovom duhu istorija svakog hrišćanskog naroda.

Besjedu je Mitropolit Amfilohije zaključio osvrtom na kosovski zavjet koji izvire iz Hristovog, jerusalimskog Novog zavjeta i koji je pečat našeg naroda.

Nakon Svete liturgije, Mitropolit je blagoslovio slavske prinose u slavu i čast Svetoga Arhiđakona Stefana. Mitropolit Amfilohije je čestitao slavu hramu i gradu Herceg Novom, na čelu sa gospodinom Stevanom Katićem. Naglasio je da je ovo poseban blagoslov, ne samo za ovaj grad, već za cijelu Crnu Goru. Rekao je da je slavski kolač produžetak hljeba života koji dijelimo u Svetom pričešću. ”Tu se učimo kako da dijelimo one darove koje je Bog dao nama ljudima, da ih dijelimo podjednako svima, da ne otimamo”, rekao je Mitropolit i izrazio posebnu radost jer je uprava grada Herceg Novog nastavila ovo živo predanje sabiranja oko hljeba života.

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je blagoslovio sve u nadi i molitvi da se sav narod izliječi od ovog virusa, ali i od najopakijeg virusa bratoubilaštva, koji vlada još od vremena Kaina i Avelja.

Nakon Mitropolita Amfilohija, okupljenima je čestitao praznik i obratio se predsjednik CO Herceg Novi, advokat Zoran Lazarević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com