Ko je preležao koronu zaštićen do tri mjeseca

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno su ažurirali svoje smjernice i objavili da se osobe koje su preboljele koronavirus mogu slobodno kretati i družiti sa drugim ljudima naredna tri mjeseca.

To je izvanredan dodatak smjernicama agencije i prvi pokazatelj da imunitet na virus može da traje najmanje tri mjeseca, piše New York Times.

Naučnici su rekli da bi to moglo i duže da traje, ali još nema konačnih dokaza.

Iako je tako, CDC i dalje preporučuje fizičko distanciranje, nošenje maski i druge mjere predostrožnosti.

“Ljudi koji su bili pozitivni na Kovid-19 ne trebaju da odu u karantin ili da se testiraju ponovo u ta tri mjeseca, osim ako se pojave simptomi”, stoji u javnim preporukama o tome ko bi trebao da ide u u karantin, rekao je.

“Osobe kod kojih se ponovo pojave simptome u roku od tri mjeseca od prvog dobijanja Kovid-19, možda će trebati ponovo da se testiraju, ako ne postoji drugi uzrok njihovih simptoma”.

Ljekari su izvijestili o nekim slučajevima kada je izgledalo kao da su osobe zaražene po drugi put nakon oporavka, ali stručnjaci su rekli da to vjerovatno predstavljaja ponovnu pojavu simptoma od početnog koronavirusa.

“Do danas nema dokaza o bilo kakvoj ponovnoj infekciji u roku od 90 dana od prvobitne dijagnoze”, rekao je portparol CDC.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close