“SEZONA SE NE SPAŠAVA 15. AVGUSTA” Ima li gužvi na granicama, koliko koštaju testovi, ima li najava dolazaka turista - Volim Podgoricu

“SEZONA SE NE SPAŠAVA 15. AVGUSTA” Ima li gužvi na granicama, koliko koštaju testovi, ima li najava dolazaka turista

Grance Crne Gore sa Srbijom, Albanijom, Sjevernom Makedonijom i BiH otvorene su u finišu turističke sezone, uz obavezu onih koji dolaze da prilikom ulaska imaju  PCR ili ELISA test, ne stariji od 72 sata.

Zbog epidemioloških mjera, granice sa Srbijom, sa čijim državljanima i privredom, crnogorski građani i ekonomija imaju najsnažnije porodične, prijateljske i poslovne veze, bile su zatvorene punih pet mjeseci.

Ovo su iskoristili u konkurentskim turističkim destinacijama, pa se značajan broj onih koji tradicionalno ljetuju u Crnoj Gori “prelio” u Hrvatsku, Albaniju, Neum, dok su crnogorski hotelijeri i ugostitelji ostali “praznih ruku”. Značajan broj hotela i ugostiteljskih objekata na crnogorskom primorju ovoga ljeta nije ni otvorio objekte.

ĐORĐA VRATILI SA CRNOGORSKE GRANICE, IMAO NEGATIVAN BRZI TEST: “Sada idem u Neum, tamo nema nikakvih peripetija”

Predstavnici turističke privrede su u nekoliko navrata apelovali na Vladu i NKT da se granice otvore uz poštovanje svih mjera predostrožnosti, kako bi se omogućio protok ljudi i roba, i makar djelimično spasla turistička sezona, ali to nije urodilo plodom,

Poznati, i jedan od najstarijih budvanskih ugostitelja, Krsto Niklanović, kaže za Portal Volim Podgoricu da je njegov ovogodišnji promet na nivou između deset i 15 odsto prošlogodišnjeg, te da, prvog dana otvorenih granica sa Srbijom, nema najava dolazaka.

Krsto Niklanović
Niklanović, poznati budvanski ugostitelj

“Sezona se ne spašava 15. avgusta. Sezona mora da se spašava u maju, a od otvaranja granica sredinom avgusta ne očekujem mnogo. Ne nadam se nekom čudu, ali očekujem da se makar malo poboljša situacija. Za sada nemam najava dolazaka turista”, kaže za VOP Niklanović.

Optimističniju prognozu o efektu otvaranja granica sa regionom dao nam je direktor “Splendida” Žarko Radulović koji kaže da već prvog dana “skidanja katanca”  ima dosta najava dolazaka turista, prvenstveno iz Srbije.

“Naravno da otvaranje granica nije zakašnjela odluka, ja vjerujem u rad NKT-a i ova odluka nije bila politička”, ističe Radulović i dodaje da gostiju ima i da se sezona može spasiti.

Ekonomska analitičarka Mila Kasalica, ocijenila je za VOP  da “odluka o otvaranju granica neće imati veći uticaj na turističke rezultate sezone ove godine”, ali da je “svaki gost i/ili vlasnik nekretnina na CG primorju dobrodošao, jer je to simbolično ali važno ulaganje u sezonu naredne godine”.

Kasalica ocenjuje da je, ekonomski, turistička sezona 2020-e godine izgubljena i nema više ni vremena ni prostora za stabilizaciju tekućeg ekonomskog suočenja sa golemim minusom.

SEZONI SPASA NEMA: Sagovornici VOP-a kažu da otvaranje granica sa Srbijom i regionom neće imati nikakvog ekonomskog efekta

ANKETA: Da li je OTVARANJE GRANICA sa Srbijom i regionom ZAKAŠNJELO?

EKONOMIJA CRNE GORE NAJTEŽE POGOĐENA U JUGOISTOČNOJ EVROPI: Predviđanja vodeće biznis platforme u regionu nimalo optimistična

Prvog jutra nakon otvaranja granica sa Srbijom nakon pet mjeseci, na graničnim prelazima je tek po koji automobil iz susjedne države.

Kako prenose mediji iz Srbije, na prelazu Gostun kod Prijepolja, koji važi za jedan od najfrekfentnijih prelaza između ove dvije zemlje, tokom prvih nekoliko sati jutra prošlo je oko dvadesatak vozila iz Crne Gore za Srbiju, a nešto manji broj automobila registrovan je da prelazi iz Srbije u Crnu Goru

.

Tajming i cijene testova

U regularnim uslovima turistička sezona u Crnoj Gori već oko 20. avgusta počinje da opada, prolaze godišnji odmori, bliži se početak školske godine, a sami kraj avguta i početak septembra za odmor biraju gosti koji đele manje gužvi i mir.

Na današnji dan mali je broj onih koji već nisu iskoristili godišnje odmore i otputovali na druge destinacije, pa Crna Gora može očekivati putnike iz Srbije koji ovdje imaju rodbinu, prijatelje, nekretnine, a uz to, imaju godišnji odmor koji nisu već ikoristili.

I činjenica da se u Crnu Goru može ući samo uz PCR test je ograničavajući finansijski faktor, jer je to dodatni trošak koji, ako je u pitanju porodica, nije mali.

Građani Bosne i Hercegovine su i do sada mogli ući u Crnu Goru uz negativan PCR test, a cijena tog testa u Trebinju, gdje ga građani najčešće rade prilkom pelaska granice, je oko 20 eura, dok je u Sarajevu oko 30 eura.

Serološko ili PCR testiranje, koje je potrebno uraditi kako bi turisti iz Srbije prešli granicu, u toj državi se može obaviti na lični zahtijev građana, koje se plaća. Cijena serološkog testa je 10 eura, a PCR testa oko 50 eura.

A.K. – V.R.

PROČITAJTE I OVO

Montenegro Airlines od 19. avgusta leti ka Beogradu

BOŽOVIĆ POTVRDIO: Srbija ukida sve restriktivne mjere za crnogorske građane

KATANAC I U AVGUSTU Abramović: Zatvaranjem granica sa Srbijom i Rusijom, NKT izvršilo ekonomsko samoubisto

 

 

 

1 komentar

  1. Ja bih na odmor sutra odmah,sa mojom familijom
    Letujemo godinama u Budvi,i destinacija nam je savrsena,al uz cenu testa od 6.500 din× 7.za nas dvoje i petoro dece,veliki je to udar na budzet,i ipak cemo odustati ove godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com