U Crnoj Gori za pola godine šest slučajeva silovanja - Volim Podgoricu

U Crnoj Gori za pola godine šest slučajeva silovanja

U Crnoj Gori je, u prvoj polovini ove godine, registrovano 130 krivičnih djela iz člana 220 Krivičnog zakonika Crne Gore nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, ali i 21 krivično djelo u vezi sa porodičnim nasiljem, drugačije kvalifikovano, pišu Vikend novine.

Od početka godine na teritoriji Crne Gore registrovano je i šest krivičnih djela silovanje. Prema podacima iz Uprave policije, ova krivična djela počinilo je 149 izvršilaca, od kojih je 131 muškog i 18 ženskog pola.

Prema policijskim statistikama, nijesu samo žene žrtve nasilja, jer je za pola godine registrovano 165 žrtava, od kojih je 51 žrtva bila muškog i njih 114 ženskog pola.

“U istom periodu registrovana su i 803 prekršaja, počinjena od strane 796 izvršilaca 615 muškog i 181 ženskog pola. Prekršaji su izvršeni na štetu 895 žrtava, 389 muškog i 506 ženskog pola”, kazali su Dnevnim novinama iz policije, a najveći broj krivičnih djela i prekršaja iz ove oblasti izvršen je tokom juna.

Trećina svih krivičnih djela i prekršaja prijavljena je i procesuirana na teritoriji glavnog grada.

U prva tri mjeseca ove godine na teritoriji Crne Gore registrovano je 49 krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici. Za samo 15 dana marta, kada su počele prve mjere radi suzbijanja virusakorona, dok je trajao policijski sat i ljudi su imali ograničeno kretanje, izvršeno je čak osam krivičnih djela nasilje u porodici i to četiri krivična djela na teritoriji nadležnosti Centra bezbjednosti Podgorica, a po jedno u gradovima koji su u nadležnosti centara bezbjednosti Berane, Budva, Pljevlja i Odjeljenju bezbjednosti Cetinje.

Sin maltretirao oca

Kada je riječ o krivičnim djelima koja su izvršena u periodu od 16. do 31. marta u odnosu na srodstvo između žrtava i izvršilaca, u Centru bezbjednosti Podgorica evidentirane su dvije punoljetne ženske osobe koje su žrtve nasilja od strane oca, jedna osoba ženskog pola koja je žrtva nasilja u porodici, a izvršiocu je po srodstvu pastorka, te i jedan čovjek koji je žrtva porodičnog nasilja izvršenog od strane sina.

“U Centru bezbjednosti Berane evidentirano je jedno lice muškog pola koje je žrtva nasilja u porodici, a koje je prema njemu počinio bratanac. U Centru bezbjednosti Budva, Centru bezbjednosti Pljevlja i Odjeljenju bezbjednosti Cetinje po jedno lice ženskog pola su žrtve nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici izvršenog od strane supruga odnosno vanbračnog supruga”, navode iz policije.

Ove godine u periodu od 1. januara do 15. marta izvršena su 392 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, dok je u periodu od 16. do 31. marta izvršeno 64 prekršaja iz istog Zakona.

“Tokom marta evidentirano je 125 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koja je počinila 121 osoba. Od njih je 90 muškog pola, a 31 ženskog pola. Žrtve izvršenih prekršaja su 144 lica, od kojih je 56 muškog pola, a 88 ženskog pola”, kazali su iz policije.

2 komentara

  1. Im no professional, but I think you just made the best point. You naturally comprehend what youre speaking about, and I can seriously get behind that. Thanks for staying so upfront and so truthful.

  2. You must be very astute at research and writing. This shows up in your original and unique content. I agree with your primary points on this topic. This content should be seen by more readers.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com