Simović: Novih 850.000 eura bespovratne podrške proizvođačima za preradu mlijeka na gazdinstvu - Volim Podgoricu

Simović: Novih 850.000 eura bespovratne podrške proizvođačima za preradu mlijeka na gazdinstvu

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović predstavio je danas rezultate mjere  – Podrška preradi mlijeka na gazdinstvu, kroz koju je u prvoj polovini ove godine Ministarstvo proizvođačima širom Crne Gore isplatilo preko 850 hiljada eura.

Od uvođenja  ove mjere podrške, prije tri godine, isplaćeno je ukupno 4 miliona eura podrške, pri čemu je obuhvaćena proizvodnja preko 90 miliona litara mlijeka i oko 7.200 tona raznih mliječnih proizvoda, koji su plasirani na tržište.

Prezentacija rezultata održana je u okviru radne posjete Pljevljima, sa razlogom, jer su proizvođači iz ove opštine najbrojniji korisnici podrške. Za 449 proizvođača iz Pljevalja u prvoj polovini ove godine uplaćeno je preko 200 hiljada eura, ili oko jedna četvrtina ukupne podrške. Prezentacija je održana na Kosanici, na imanju uglednog poljoprivrednog proizvođača Vukomana Petrovića.

Uvijek na terenu sa domaćinima

„I danas smo sa vrijednim domaćinima na terenu, da predstavimo ostvarene rezultate, da sagledamo izazove, da se dogovaramo i planiramo. Ovo je jedna od preko 320 terenskih posjeta u protekle tri i po godine. Ovakav pristup i zajedništvo vrijednih domaćina i preduzetnika, Vlade i lokalnih samouprava koje smo izgradili, daju ohrabrujuće rezultate“, poručio je Simović.

On je podsjetio da je mjera podrške preradi mlijeka na gazdinstvu kreirana prvi put prije tri godine, kao rezultat, razumijevanja potreba vrijednih stočara, koji nijesu bili u sistemu otkupa mlijeka, a samim tim ni u sistemu podrške.

„O značaju i rezultatima najbolje govori podatak da u ovoj godini imamo 1.603 korisnika. Prije tri godine, kada smo uveli ovaj vid podrške, imali smo svega 278. Za četiri godine obuhvaćena je proizvodnja preko 90 miliona litara mlijeka i oko 7.200 tona raznih mliječnih proizvoda, koji su plasirani na tržište“, saopštio je Simović dodajući da je za prvu polovinu 2020. na račune proizvođača juče uplaćeno preko 850 hiljada eura.

Od uvođenja mjere prije tri godine do sada je isplaćeno preko 4 miliona eura.

Procjena je, kako je dodao Simović, da će samo u ovoj godini biti obuhvaćena proizvodnja preko 35 miliona litara mlijeka, odnosno proizvodnja preko 3.000 tona raznih mliječnih proizvoda.

Četvrtina podrške za farmere u Pljevljima

Potpredsjednik je naglasio da su i u ovoj godini najbrojniji korisnici podrške proizvođači iz opštine Pljevlja. Za njih 449 isplaćeno je preko 200 hiljada eura, ili oko jedna četvrtina ukupne podrške.

„Uspješne rezultate ove mjere podrške predstavljamo na gazdinstvu uspješnog proizvođača i uzornog domaćina Vukomana Petrovića, koji je svojim posvećenim radom pokazao da je poljoprivreda održiv i unosan posao. Kroz brojne programe i mjere podrške Vukoman u kontinuitetu ostvaruje značajnu bespovratnu podršku za izgradnju i opremanje objekata za primarnu proizvodnju i preradu, nabavku savremene mehanizacije i opreme i rasnih grla stoke“, kazao je Simović.

Kod kreiranja ove mjere, kako je kazao, postavljena su nekolika važna cilja: unapređenje konkurentnosti proizvođača, uvođenje standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane i podrška očuvanju i snaženju proizvodnje tradicionalnih domaćih mliječnih proizvoda.

Simović je dodao da je zaštitom proizvoda kao što su “Pljevaljski sir”, “Kolašinski lisnati sir” i „Durmitorski skorup“ proizvođačima omogućena bolja vidljivost i prepoznatljivost i na domaćem i na inostranom tržištu, kao i dodata vrijednost. „Proces razvoja brenda je dugotrajan i zahtijeva posvećenost, dosljedno uspostavljanje i poštovanje standarda kvaliteta i definisanih receptura i zato svi u proizvodnom i u lancu kontrole kvaliteta imaju svoju ulogu i odgovornost“.

Rezultati mjere konkretni i vidljivi

On je ocijenio da rezultati svih ovih aktivnosti danas, nakon tri i po godine sprovođenja mjere, potvrđuju da su donijete ispravne odluke, da se vrijedno i uspješno radilo i da su postignuti postavljeni ciljevi.

„Zbog toga smo rastom interesovanja za podršku i brojem registrovanih proizvođača, iz godine u godinu opredjeljivali i više sredstava u Agrobudžetu za ovu namjenu, a mjeru i proceduru realizacije unapređivali s ciljem da našim proizvođačima olakšamo i postupak prijave za podršku učinimo jednostavnijim“, kazao je Simović. On je ocijenio i da su postignuti rezultati konkretni, mjerljivi i vidljivi:

  • Upisom u registre, u sistem bezbjednosti hrane, uvedeno je preko 2.000 gazdinstava na kojima se prerađuje mlijeko i koji mliječne proizvode plasiraju na tržište. Na ovim gazdinstvima se dva puta godišnje analiziraju gotovi proizvodi i prate podaci o kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti proizvoda;
  • Obezbijedili smo podršku u Agrobudžetu za preko 2.000 novih korisnika – za koje s pravom možemo reći da su mali pogoni i porodični biznisi u ruralnim područjima, koji čuvaju tradiciju u proizvodnji sireva i drugih mliječnih proizvoda;
  • Dobili smo podatke o načinu plasmana ovih mliječnih proizvoda i time naprijedili bezbjednost hrane i očuvanje kvaliteta proizvoda kod svih subjekata u lancu snabdijevanja;

I u ovoj godini najveći broj korisnika podrške je iz sjevernog regiona – 86% i njima je isplaćeno 716 hiljada eura podrške.

Odlučno iskoristiti nove šanse

„Ostvareni rezultati ohrabruju i motivišu, ali i obavezuju da ubuduće još odlučnije i posvećenije nastavimo realizaciju ove i brojnih drugih izdašnih agrobudžetskih mjera i projekata usmjerenih na unapređenje poljoprivredne proizvodnje i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima. U vremenu velikih globalnih izazova, kakva je pandemija koronavirusa, domaća proizvodnja pokazala je svoj puni značaj. Zbog toga je Vlada u okviru III paketa mjera kreirala Koncept brzih iskoraka u sektoru poljoprivrede kojima se pružaju velike šanse i mogućnosti za razvoj široke kooperantske mreže, posebno u oblasti stočarstva. Siguran sam da će brojni vrijedni proizvođači prepoznati i ODLUČNO iskoristiti ove nove šanse u korist svog napretka i napretka cijele države“, poručio je Simović iz Pljevalja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com