ELITINI KLUB: Mask postao jedan od četiri najbogatija čovjeka na zemlji - Volim Podgoricu

ELITINI KLUB: Mask postao jedan od četiri najbogatija čovjeka na zemlji

Bogatstvo američkog biznismena iz Silicijumske doline u Kaliforniji Ilona Maska premašilo je 100 milijardi dolara, čime je postao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, objavio je američki magazin “Forbs” na svojoj listi milijardera.

Kako prenosi Rojters, prema Forbsu, najveći udio u bogastvu Maska dolazi od vlasništva u proizvođaču električnih automobila Tesla, gdje posjeduje 21 odsto akcija, a čije je vrijednost skočila ove godine pet puta.

Akcije Tesle pojavile su se na tržištu 2010. po cijeni od 17 dolara, a danas su dostigle rekordnih 2.318,49 dolara.

Tesla je postao najvrijedniji proizvođač automobila na tržištu kada je 1. jula preuzeo japansku Tojotu, a u posljednjih 10 godina mnoge od svojih investitora učinio je milionerima. 

Mask je sada član elitnog kluba od samo četiri čovjeka sa bogatstvom od 100 milijardi dolara.

Prvi na Fobsovoj listi je vlasnik Amazona sa oko dva puta većim bogatstvom od Maska.

Pored Tesle, kako navodi Rojters, Mask je vlasnik i više futurističkih kompanija, među kojima su proizvođač svemirskih raketa SpejsEks (SpaceX) i Neuralink, visokosofisticirane kompanije koja radi na povezivanju ljudskog mozga s kompjuterom.

Osnovao je i Boring Company” koja radi na izgradnji saobraćajnih tunela na električni pogon ispod zagušenih ulica u američkim gradovima.

(Tanjug)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com