ZASTUPNICI KNEŽEVIĆA UPOZORAVAJU: Imovina Crne Gore može postati Duškova - Volim Podgoricu

ZASTUPNICI KNEŽEVIĆA UPOZORAVAJU: Imovina Crne Gore može postati Duškova

Pravni zastupnici Duška Kneževića upozoravaju predstavnike izvršne vlasti da će, ukoliko Vlada ne obešteti tog biznismena, tužiti državu pred međunarodnim arbitražnim sudom.

U slučaju povoljnog ishoda po predsjednika Atlas grupe može se desiti da njemu pripadne imovina Crne Gore, konstatuju u dopisu ministru vanjskih poslova Srđanu Darmanoviću Kneževićevi pravni zastupnici Gary B. Born i Steven P. Finizio. Darmanovića su podsjetili da su mu prethodno obavještenje o sporu poslali prije godinu.

“U Obavještenju o sporu koje Vam je poslato u avgustu 2019. godine, dr Knežević je predložio razgovor u dobroj vjeri kako bi se pokušalo postići pravično razrješenje ovih optužbi. Predlog dr Kneževića da se pokrenu razgovori u dobroj vjeri bio je u skladu s Članom 9 Ugovora, koji nalaže da se Vlada mora, nakon što primi takvo obavještenje, kada je to moguće, sastati s investitorom i ‘učiniti napore da te sporove riješi na miran način’. Uprkos ovome, Vlada je ignorisala Obavještenje o sporu. Zapravo, Vlada uopšte nije odgovorila na ozbiljna pitanja koja su pokrenuta u Obavještenju, a da i ne spominjemo to da se nije uključila u razgovore u dobroj vjeri u skladu s Ugovorom”, piše u novom pismu ministru Darmanoviću. Podsjećaju da je Vlada prekršila svoje obaveze iz Bilateralnog ugovora o investicijama između Kipra i Crne Gore, što je Kneževiću i njegovim investicijama prouzrokovalo “narastajuću i trajnu štetu” koja premašuje 500.000.000 eura. Naglasili su da u skladu s tim Ugovorom, Knežević i pogođene kompanije Atlas Grupe imaju pravo da pokrenu arbitražni postupak protiv Crne Gore, prema arbitražnim pravilima UNCITRAL-a, ICC-a ili ICSID-a.

 

Ističu da je slično i ako se tužbe rješavaju pomoću arbitraže prema ICSID pravilima – tribunal će imati ovlašćenje da naredi Vladi da objelodani dokumente koji se odnose na mjere koje je preduzela protiv Kneževića, a Crna Gora će biti u obavezi da se pridržava presude protiv nje, koja se može globalno izvršiti protiv imovine Crne Gore u skladu s Konvencijom o rješavanju investicionih sporova između država i državljana drugih država. Naglasili su da Knežević i dalje želi da započne razgovore kako bi se pokušalo doći do pravičnog i konstruktivnog rješenja tog spora i zato Vladi pruža još jednu priliku:

“Ako Vlada ne odgovori i ne pristane na razgovore u roku od 60 dana, dr Knežević neće imati drugog izbora osim da zaključi da Vlada ne želi da razgovara na ovu temu u dobroj vjeri i da započne arbitražu u skladu s Ugovorom.”

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com