OŠTETIO BUDVU ZA 28 MILIONA EURA: Knežević založio i tuđe zemljište? - Volim Podgoricu

OŠTETIO BUDVU ZA 28 MILIONA EURA: Knežević založio i tuđe zemljište?

Specijalno državno tužilaštvo spremilo je novu optužnicu protiv biznismena Duška Kneževića zbog sumnji da je preko firme “Expo Budva“, Opštinu Budva ali i manjinske akcionare u “Jadranskom sajmu“ oštetio za oko 28 miliona eura, potvrđeno je nezvanično “Vijestima” u SDT-u.

Još jednu u nizu optužnica protiv Kneževića, nedavno je najavio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, ali nije precizirao o kojem je predmetu riječ.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević navodno je prikupila dokaze kojima je Kneževića označila kao organizatora kriminalne grupe, za koju se vjeruje da je nezakonito prisvojila tri vrijedne katastarske parcele u srcu Budve…

“Expo Budva“ je osnovana 2009. godine kao zajednička firma Opštine Budva i “Jadranskog sajma“, koji je početkom novog milenijuma nakon privatizacije kupio Knežević, kojeg potražuje Crna Gora.

Ugovorom o prenosu prava nepokretnosti, koji je zaključen krajem avgusta 2009. godine, Opština je sa svojim parcelama na području “Jadranskog sajma“ s akcionarima stekla udio od 21,96 odsto u firmi “Expo Budva“.

No, i pored toga, kako sumnja SDT, Knežević je svojevoljno zemljište “Jadranskog sajma“ založio pod hipoteku, jer je na osnovu te imovine podigao tri milionska kredita kod “Pireus banke“ u njihovoj filijali u Londonu.

SDT navodno vjeruje da je Knežević dva milionska kredita uzeo u “Pireus banci“ prije nego što je platio tržišnu naknadu u procesu privatizacije “Jadranskog sajma“, dok je treći kredit uzeo 2015. godine, dva mjeseca nakon plaćanja te naknade.

Kredite je, kako se sumnja, podigao u periodu dok je “Jadranski sajam“ imao pravo korišćenja, ali ne i svojinsko pravo nad katastarskim parcelama. “Jadranski sajam” je privremeni objekat, bez građevinske dozvole, pa je sporno da li je zemljište na njemu moglo i biti predmet transformacije i privatizacije, koje je biznismen kasnije unio u osnivački kapital firme.

Tužiteljka Vukčević je izviđaj u ovom predmetu otvorila u ljeto prošle godine, kada je odmah i tražila da se zabrani korišćenje imovinom, koja je uknjižena na “Jadranski sajam”.

Rješenjem Višeg suda u Podgorici – blokirano je više poslovnih zgrada, građevinska parcela, ali i vrijedno zemljište tik iznad Slovenske plaže…

SDT tvrdi da ima dokaze da imovina firme “Expo Budva” bila procijenjena na 18 miliona, ali da je Knežević i pored toga prodao svojoj firmi s Kipra za tri puta manju sumu.

Dvije parcele, koje je Opština unijela u firmu “Expo Budva“, dio su velike urbanističke zone, gdje se planira gradnja još jednog gigantskog hotelsko-apartmanskog kompleksa.

Na mjestu “Jadranskog sajma”, ukoliko se to dozvoli, trebalo bi da grade dvije kule od po 15 spratova…

SDT je protiv Kneževića do sada dostavilo šest optužnica i pokrenulo finansijsku istragu.

Pravnu bitku, u svojevrsnom ratu na relaciji SDT – Knežević, nedavno je dobio biznismen, nakon što je Interpol u Lionu povukao potjernice koje je za njim raspisala Crna Gora.

Nakon rezultata parlamentarnih izbora, biznismen je u izjavi za medije kazao: “Vraćam se u Crnu Goru. Čekam da se formira demokratska vlast i letim kući. Sada sam slobodan čovek, skinut sam s Interpolovih potjernica”…

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com