Kovid potencijalno smrtonosan za djecu - Volim Podgoricu

Kovid potencijalno smrtonosan za djecu

Novoobjavljeno istraživanje pokazalo je da su dugoročni efekti multisistemskog inflamatornog sindroma (MIS-C), dječije bolesti povezane sa kovidom, “opasni” i “potencijalno smrtonosni”.

“Ako se na vrijeme prepozna i pruži medicinska pomoć, većina djece će preživjeti, ali dugoročne posljedice ovog stanja trenutno nisu poznate”, zaključak je studije objavljene u petak u časopisu The Lancet, prenosi Sputnjik.

Analiza je takođe otkrila da je oko 71 odsto od 662 pacijenta sa MIS-C primljeno u jedinicu intenzivne njege. Uobičajeni simptomi su bili bol u stomaku ili dijareja, groznica i povraćanje. Pored toga, oko 22 odsto pacijenata zahtijeva mehaničku ventilaciju i ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju, koja pruža srčanu i respiratornu podršku ljudima čije srca i pluća ne mogu da dobiju dovoljno kiseonika. Neodgovarajući ehokardiogram takođe ima 54 odsto pacijenata.

MIS-C je prvi put prijavljen krajem aprila u Britaniji. Međutim, od tada su se pojavili dodatni slučajevi u SAD i inostranstvu.

Najnoviji podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je u SAD-u od 3. septembra bilo 792 slučaja MIS-C. U tom istom vremenskom okviru zabilježeno je samo 16 smrtnih slučajeva povezanih sa bolešću.

Ovo stanje porede sa Kavasaki bolešću, koja se obično javlja kod djece mlađe od 5 godina i dovodi do upale krvnih sudova u cijelom tijelu. Kavasaki bolest obično uzrokuje groznicu, kao i osip, upalu grla i otečene limfne žlijezde.

MIS-C uključuju i dodatne simptome poput promjene boje kože, osipa i otežanog disanja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com