Sistem sala Centra informacionog sistema potpuno renovirana na UCG - Volim Podgoricu

Sistem sala Centra informacionog sistema potpuno renovirana na UCG

Sistem sala Centra informacionog sistema, koja je srce informacionog sistema Univerziteta Crne Gore, rekonstrusana je i unaprijeđena novom serverskom infrasrukturom koja će unaprijediti sve segmente rada na Univerzitetu Crne Gore, saopšteno je iz ove ustanove.

Direktor Centra informacionog sistema UCG Miodrag Zarubica kazao je da je u salu investirano ukupno oko 140 hiljada eura, od čega je 30 hiljada eura uloženo i u građevinske radove, a 100 hiljada u serversku inftastrukturu, 10 hiljada na klimatizaciju i monitoring sistema.

 

Kako se dodaje, prije godinu dana je rektor Danilo Nikolić sklopio novi ugovor na 15 godina o donaciji Telekoma Crne Gore, sa kojim je Univerzitet Crne Gore povećao brzinu konekcije između jedinica na 1 Gbps, odnosno za 100 puta.

Zarubica ističe da Sala raspolaže i spoljnim linkom prema GEANT mreži, naprednoj panevropskoj akademskoj i istraživačkoj mreži koja na vlastitoj optičkoj infrastrukturi trenutno povezuje više od 50 miliona korisnika širom Evrope.

“Trenutno je akademska mreža UCG povezana sa GEANT-om brzinom od 1 Gbps. U narednom periodu, u dogovoru sa GEANT-om, brzina spoljnog linka će biti povećana na 20Gbps nakon nabavke novog rutera sa potrebnim performansama. U planu nam je da zamijenimo i firewall (odbrambeni sistem), što će ubrzati i učiniti protok informacija na UCG brzim i bezbjednijim“, pojasnio je Zarubica i dodao da je za ovu investiciju Univerzitet predvidio 70 hiljada eura.

Sa rekonstrukcijom sale, dodaje on, instalirani su HP serveri posljednje generacije koji omogućavaju razvoj i unapređenje postojećih softvera i lakši rad na cijelom Univerzitetu.

„Sistem sala ima instaliran i radius server za Eduroam mrežu, koja je dostupna na svim kampusima Univerziteta Crne Gore i u brojnim visokoškolskim naučnoistraživačkim i obrazovnim institucijama širom Evrope i svijeta, koja svojim korisnicima omogućava besplatan, bezbjedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom svijeta, bez potrebe za otvaranjem dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke akademskog mejla“, navodi Zarubica.

Prema njegovim riječima, u Sistem sali se realizuje razmjena internet saobraćaja za Crnu Goru ili Montenegro exchange point (MIXP), mjesto koje spaja operatere koji rade u Crnoj Gori, odnosno Crnogorski Telekom, Telenor, Mtel, Telemach, Agenciju za telekomunikacije Crne Gore i Centar informacionog sistema Univerziteta Crne Gore.

„Agencija za telekomunikacije Crne Gore u sistem sali CIS UCG ima postavljene svoje servere kojima nadzire i mjeri brzinu internet saobraćaja operatera u Crnoj Gori. U sistem sali se nalazi i jedini F-route server na Balkanu, a takođe i tehnički administrator državnog domena ME u našoj sali se nalazi i jedan od njihovih DNS servera “, navodi Zarubica.

Takođe se dodaje da je u Sali instaliran i novi monitoring sistem koji mjeri vlažnost, temperaturu vazduha i signalizira beznaponsko stanje, te za sve ovo šalje alarmne poruke automatski na mejl i SMS zaduženim licima u Centru informacionog sistema UCG.

Kada je riječ o građevinskim radovima, Zarubica kaže da je rekonstruisana unutrašnjost sale i između ostalog, postavljena su automatska protivpožarna vrata sa ID identifikacijom, koja služe za kontrolu ulaza ovlašćenih lica u sistem stalu i samim tim povećava bezbjednost sale.

Postojeći sistem za klimatizaciju je dopunjen sa dodatnim jedinicama i sistemom kontrole temperature. Postavljeni su i alarmni sistemi, protivprovalni i protivpožarni sistem, zaštitne rešetke na prozorima i zamijenjena stara neonska rasvjeta, sa savremenom LED rasvjetom kojom se optimizuje potrošenja energije, a pored ovoga sala u sali su postavljene i nove kamere za video nadzor, piše u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com