BAJDEN I TRAMP: 19. godišnjica terorističkih napada na SAD - Volim Podgoricu

BAJDEN I TRAMP: 19. godišnjica terorističkih napada na SAD

Predsjednički kandidat demokrata Džo Bajden i potpredsjednik SAD Majk Pens prisustvovali su u Njujorku obiljeležavanju 19. godišnjice terorističkih napada na SAD, dok je predsjednik Donald Tramp bio na ceremoniji u Šanksvilu, Pensilvanija, gde je pao jedan od otetih aviona, prenosi Rojters.

Zvona na memorijalnom trgu Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku označila su početak komemoracije 19. godišnjice terorističkih napada u SAD 11. septembra, piše N1.

U Njujorku je minutom ćutanja označen trenutak kada je prvi oteti avion udario u sjevernu kulu Trgovinskog centra.

Tokom komemoracije minut ćutanja je ponovljen pet puta u znak sjećanja na trenutke kada je drugi oteti avioni udario u drugi toranj Trgovinskog centra, zatim u Pentagon i u polje u Pensilvaniji, kao i kada se svaki od tornjeva srušio.

Oko 200 građana, među njima guverner Endrju Kuomo i senator Čak Šumer učestvovalo je na komemoraciji u Njujorku gdje su članovi porodica čitali imena skoro tri hiljade ubijenih kada su se otmičari usmjerili dva aviona sa putnicima u kule bliznakinje.

Bajden je između ostalog ragovarao sa 90 godina starim Marijom Fišer, koja je izgubila sina u terorističkom napadu. On joj je rekao da je takođe ostao bez sina, požalivši se, “to nikada ne prolazi, zar ne?”

FOTO: AP

Potom joj je dao ružu koju je držao, prenosi Rojters. Komemoracije su održane i ispred Pentagona, čiju je zgradu pogodio treći avion i Šanksvilu, gdje je oboren četvrti avion kada su se putnici suprostavili otmičarima Al kaide.

Oni su upali u pilotsku kabinu u pokušaju da povrate kontrolu nad avionom koji su otmičari, kako se pretpostavlja, planirali da usmjere na zgradu Kongresa ili Belu kuću, javlja Rojters. “Jedino što je stajalo između neprijatelja i smrtonosnog napada na srce američke demokratije bila je hrabrost i odlučnost 40 muškaraca i žena – nevjerovatnih putnika i posade leta 93,” rekao je Tramp.

On je u poruci na Tviteru napisao da SAD poštuje svoju obavezu datu 2001. da će se uvek sjećati 3.000 “nedužnih Amerikanaca koji su besmisleno ubijeni”.

Bajden će takođe posjetiti Šanksvil, a prije ulaska u avion u Delaveru gdje živi, rekao da će napraviti prekid u političkoj kampanji kako bi obiljeližio godišnjicu terorističkih napada.

“Neću govoriti ni o čemu osim o 11. septembru. Obustavljamo reklamiranje. Ovo je važan dan i tako ćemo ga obiljeližiti,” rekao je Bajden.

U samoubilačkom terorističkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu, poginule su 2.752 osobe. Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušena. U međuvremenu, na njihovim ruševinama je podignut kompleks vredan 25 milijardi dolara sa tri oblakodera, muzejom i memorijalom, sa idejom da opet bude centar međunarodne trgovine.

Međutim, zbog pandemije Njujork, prema opisu Rojtersa, sada podsjeća na avetinjski pust mali grad. U SAD je od koronavirusa umrlo više od 191.000 građana, od toga u državi Njujork 32.700.

Optuživši Osamu Bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana. Američke snage su u maju 2011. u Pakistanu ubile Osamu bin Ladena, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com