Počinje rekonstrukcija čitaonice Centralne univerzitetske biblioteke - Volim Podgoricu

Počinje rekonstrukcija čitaonice Centralne univerzitetske biblioteke

Univerzitet Crne Gore je počeo realizaciju projekta cjelovite rekonstrukcije čitaonice Centralne univerzitetske biblioteke u okviru zgrade tehničkih fakulteta u Podgorici.

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 130.000€, kojom će se prostor postojeće čitaonice privesti namjeni u skladu sa najsavremenijim svjetskim standardima.

Investicijom će se riješiti problemi nastali tokom dugogodišnje eksploatacije prostora koji će se, iz sredstava Univerziteta, po prvi put renovirati od izgradnje zgrade tehničkih fakulteta, a na inciijativu rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Danila Nikolića.

Pri tome se vodilo računa o potrebama osoba sa invaliditetom, te je u okviru rekonstrukcije enterijera, uz adekvatan mobilijar, kompjutersku i drugu IT opremu, predviđeno ugrađivanje i jednokrilnih senzorskih vrata sa dvostranim otvaranjem i rezervnim baterijskim napajanjem u slučaju prekida napajanja električnom energijom.

Radovi u čitaonici podrazumijevaju potpunu rekonstrukciju cjelokupnog enterijera, nabavku novog mobilijara (stolova, stolica, polica za referensnu zbirku, legate i dr…), zamjenu bravarije i stolarije, cjelokupnih elektroinstalacija, vodoinstalacija i sistema za klimatizaciju.

Sva računarska oprema biće zamijenjena novom, a osim toga implementiraće se tzv. info kios i skener A0 formata, kao dodatna IT oprema, koja će korisnicima omogućiti najoptimalnije uslove za učenje i rad.

Osim toga, rekonstrukcija čitaonice podrazumijeva i rekonstrukciju krovne konstrukcije, bravarske, keramičarske i gipsarske, stolarske, molerske i dekorativne radove, kao i postavljanje podnih obloga i rasvjete.

Projektom je predviđena i rekonstrukcija i opremanje kancelarijskog prostora za bibliotečko osoblje.

Ugradnjom pleksiglasa između korisničkih mjesta omogučiće se individualan rad u čitaonici, koji će, u vremenu globalne pandemije, obezbijediti i optimalno poštovanje mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Radovi na rekonstrukciji čitaonice Centralne univerzitetske biblioteke trebalo bi da budu završeni početkom 2021. godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com