ŠVEDSKA JE IPAK BILA U PRAVU? Guverner Njujorka priznao da karantin možda nije bio dobra ideja - Volim Podgoricu

ŠVEDSKA JE IPAK BILA U PRAVU? Guverner Njujorka priznao da karantin možda nije bio dobra ideja

Širom svijeta se mijenja mišljenje o „najboljim“ epidemiološkim politikama i rješenjima za zaustavljanje COVID-19 pandemije.

Primjera radi, ni istraživanja ni veliki mediji više ne tvrde da je radikalni “lokdaun” bio pametna odluka.

Jedan od upečatljivijih primjera jeste velika analiza Fajnenšel tajmsa s pitanjem je li glavni švedski epidemiolog Andreas Tegnel možda ipak bio u pravu. Donedavno su i drugi veliki mediji pretežno kritikovali švedski pristup zbog velikog broja slučajeva i smrti u odnosu na skandinavske susjede.
Tekst su ilustrovali grafikonom koji možda govori više od cijele analize koju su zaključili upečatljivim citatom Tegnela: „Još jednom ću reći kako nisam sklon lakim rješenjima za kompleksne probleme i vjerovati kako ćemo nakon što dobijemo vakcinu nastaviti sa životom kao do sada. To je opasna poruka jer neće biti tako lako.“

Drugi značajni primjer bitne promjene narativa može se mogao se čuti kada je guverner Njujorka Endru Kuomo u nervoznom izlaganju rekao kako su epidemiološki stručnjaci, čije je savjete slušao, imali velike greške u procjenama. Jedna od neobjašnjivih grešaka stručnjaka bila je kad su mu rekli kako će posle otvaranja ekonomije doći do rasta broja slučajeva.
„To je ono što sam i ja rekao Njujorčanima“, poručio je uzrujani Kuomo i istakao da je broj slučajeva nakon otvaranja pao. Inače, apsurd ove izjave je još veći jer se tokom izlaganja Kuomo zapravo zalagao da građani prijavljuju ugostitelje s popunjenošću višom od 25 posto. Inače, epidemiološka politika bazirana na savetima stručnjaka u Njujorku se pokazala promašenom jer su imali 1700 mrtvih na milion stanovnika. Primenili su strogi lokdaun uz nošenje maski.

Švedsku su kritikovali u Evropi zbog 570 mrtvih na milion.

Jutarnji.hr

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com