Akcija protiv ‘Balkanskog kartela’: Sve veća prisutnost članova kriminalnih grupa iz Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BiH - Volim Podgoricu

Akcija protiv ‘Balkanskog kartela’: Sve veća prisutnost članova kriminalnih grupa iz Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BiH

U Španiji je sve veća prisutnost članova kriminalnih grupa iz istočne Evrope, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, saopštila je španska policija Civilna garda nakon što je zaustavila jedrilicu sa troje hrvatskih državljana kod kojih je pronašla tonu kokaina.

“S obzirom na takva saznanja, početkom 2020. godine policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta – Službe kriminaliteta droga i Službe Split, te Policijske uprave šibensko-kninske započeli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva “FALKUŠA”.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu saradnju sa španskom „Civilnom stražom” (Guardia Civil) te francuskom carinom.

Pored navedenih agencija, u sprovođenju kriminalističkog istraživanja “FALKUŠA” podršku su pružile agencije: Evropol, DEA (Drug Enforcement Administration – Kancelarija u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), holandska nacionalna policija i policija Republike Bosne i Hercegovine (MUP Republike Srpske)”, piše u saopštenju.

Kriminalističko istraživanje “FALKUŠA” je usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. “Balkanskog kartela” koja se specijalizovana za pružanje “usluga” krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama.

Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel “regrutovao” za prekookeansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu.

Jedrilica je registrirana u Republici Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Sve je počelo početkom godine

Do sada sprovedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem avgusta ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih ostrva, Kraljevine Španije, južno, prema obalama zapadne Afrike, gde su tamošnje organizovane kriminalne grupe, koje je angažovao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

Koordiniranom akcijom specijalni tim španske ”Guardia Civil” je u jutarnjim satima 8. septembra 2020. godine, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskog zaliva (Kraljevina Španija).

Našli gotovo tonu kokaina

Pretragom jedrilice na Kanarskom zalivu pronađeno je ukupno 980 paketa s oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće.

Prema procenama španske policije, ulična vrijednost zaplijenjenog kokaina je veća od 40 miliona eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen evropskom, španskom i hrvatskom ilegalnom narko-tržištu.

Koordinirano s hapšenjem i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policajci su 11. septembra na šibensko-kninskom području pretražili više domova i drugih prostora kod više osoba povezanih s uhapšenima i tom prilikom oduzeli više kompujtera, mobilnih telefona i drugih predmeta.

Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja, a s ciljem rasvetljavanja svih okolnosti, kažu u MUP-u Hrvatske.

Dodaju da je ovo još jedno u nizu kriminalističkih istraživanja po pitanju suzbijanja međunarodnog krijumčarenja većih količina kokaina koje je hrvatska policija sprovela u saradnji s međunarodnim policijama i agencijama za borbu protiv droga.

“Ono je opet pokazalo da međunarodna policijska i međuagencijska saradnja, u realnom vremenu, nema alternative u borbi protiv međunarodnih zločinačkih udruženja kao što je tzv. Balkanski kartel”, navode u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com