KORONAVIRUS U NIKŠIĆU: Zabrinjava veći broj primljenih nego oporavljenih - Volim Podgoricu

KORONAVIRUS U NIKŠIĆU: Zabrinjava veći broj primljenih nego oporavljenih

Nikšić danima bilježi rekorde po broju dnevno oboljelih. Trenutno ih je preko 300 dok se od kraja juna do danas oporavilo preko 500 osoba. Bolnički kapaciteti zasad odlijevaju, ali zabrinjava to što je dnevno više primljenih na bolničko liječenje nego oporavljenih.

Od kada je u aprilu u Nikšiću otkriven prvi oboljeli od kornoavirusa do proglašenja kraja epidemije zabilježeno je ukupno 47 Kovid slučajeva. Danas u Nikšiću dnevno oboli toliko ljudi. I proed brojnih apela situacija se iz dana u dan pogoršava, a kovid timovi nikšićog zdravstva na ivici su snaga.

“Dakle, to je jedan vrlo naporan dan, Kovid timovi koji rade u ambulantama svakodnevno pregoedaju i do 200 osoba dnevno koje imaju sumnju na Kovid ili su oboljeli od Kovid infekcije”, kaže Redžeb Zejnelagić – epidemiolog iz Doma zdravlja Nikšić.

Situacija je zabrinjavajuća, a ako se narod ne discplinuje, biće dramatično upozorava struka.

“Ali ako se kažem, mejere budu bolje poštovale ovih nekoliko dana, i ako su se počele primjenjivati na bolji način, možemo za nekih sedam dana očekivati da dostignemo neku ravnu liniju, a onda nakon toga da ta linija ide prema dole u toj nekoj , s tim što to prevashodno zavisi od građana, njihove discipline i poštovanja mjera”, kaže Zejnelagić.

A šta kažu građani na razbuktavanje koronavirusa u Nikšiću?

“Bilo je raznih skupva, potrebnih i nepotrebnih, ali ja stvarno ne razumijem narod, toliki su aplei od doktora, da to ne shavataju ozbiljno, to je za mene nenormalno, vjerujte”.

“Ja mislim da se poštuje dosta dotga, ali treba narodud a se besplatno podijele maske, i zaštitan oprema, jer narod nema para da kupuje”.

“Nosim ja masku, imam je, tu je, ali samo kad uđem unutra, ali ne znam zašto će maska vani, zbog čega”, kaže jedan od Nikšićana.

Pranje ruku, distanca i maska, jednostavno, ali očiglendo ni to nije dovoljno ističe Zejnelagić. Objašnjava zašto je upravo nošenje maske važno.

“Kada prođemo pored osobe koja ima dobar parfem, mi miris tog parfema osjećamo i kad prođemo pored te osobe, ako gledamo da osoba koja ima kovid virus, zapravo ima kovid parfem, i ukoliko ne nosi masku, i mi ne nosimo masku i prođemo pored te osobe, taj miris kovid parfema će nas zaraziti , mi ćemo biti inficirani prenijećemo kovid infekciju na nekog drugog”, kaže Zejnelagić.

Na bolničkom lijčenenju u Nikšiću trenutno je pedesetak pacijenata od kojih su tri životna ugrožena. OpŠta bolnica raspolaže sa 80 kreveta i zasad odlijeva naletu epidemije, međutim, zabrinjava to što je dnevno više primljenih na bolničko liječenje nego oporavljenih. Od Kovid infekcije u Nikšiću je do sada preminulo 11 osoba.

(Rtcg)

1 komentar

  1. This internet site is really a walk-through its the knowledge you desired about it and didn’t know who need to. Glimpse here, and you’ll absolutely discover it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com