DANAS JE NEOBIČAN PRAZNIK: Običaj je da žene koje ne mogu imati djecu danas obavezno urade jednu stvar - Volim Podgoricu

DANAS JE NEOBIČAN PRAZNIK: Običaj je da žene koje ne mogu imati djecu danas obavezno urade jednu stvar

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju neobičan i ne baš poznat u narodu praznik – Polaganje pojasa Presvete Bogorodice.

Riječ je o prazniku posvećenom jednoj od hrišćanskih relikvija – pojasu, koji je po predanju pripadao majci Isusa Hrista – Bogorodici Mariji. Pojas je isplela, navodno, od kamilje dlake sama Bogorodica, čuva se u svetogorskom manastiru Vatoped i predstavlja jedinu dragocjenost sačuvanu iz života Hristove majke.

Priča kaže da je nakon Bogorodičine smrti, Sveti Toma u grobu pronašao samo pojas – sve što je od Majke Božije ostalo nakon njenog uspenja. On ga je uzeo i čuvao ga kao relikviju do kraja života.

I sam pojas je imao zanimljivu istoriju – u prvim vjekovima čuvan je u Jerusalimu, da bi u 4. vijeku bio prenijet u Kapadokiju. Potom je stavljen u zlatni kovčeg i donijet u Carigrad gdje nije vađen sve do vremena Lava Mudrog.

Tada je, prema predanju, izliječio caricu Zoi kojoj tadašnji ljekari nisu mogli da pronađu lijeka, a ona je u znak zahvalnosti Presvetoj Bogorodici zlatnim koncem izvezla cio pojas koji je tako dobio svoj današnji izgled.

Polaganje pojasa Presvete Bogorodice se kao zvaničan crkveni praznik proslavlja od sredine 12. vijeka.

U našim krajevima ovaj neobični praznik najviše poštuju žene i parovi koji ne mogu da imaju djece. Oni na današnji dan odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici jer se vjeruje da će im molitve donijeti potomstvo.

Pojas bio i kod kneza Lazara

Bogorodičin pojas je uprkos starosti, premještanjima i povremenim krađama ostao sačuvan sve do današnjih dana. Svetinja se više puta dijelila na djelove i nalazila u raznim zemljama, za nju su ratovali i nosili je sa sobom u bitke kao garant pobjede.

Pojas se nalazio u Carigradu sve do 12. vijeka kada je poslije poraza cara Isaka od bugarskog cara Asama 1.185. godine ukraden i prenesen u Bugarsku.

U 14. vijeku relikvija je dospjela u posjed kneza Lazara koji ju je brižno čuvao.

Upravo je srpski vladar bio taj koji je pojas, zajedno sa komadom Časnog krsta, poklonio hilandarskom manastiru Vatoped.

1 komentar

  1. I have noticed that of all sorts of insurance, medical health insurance is the most controversial because of the discord between the insurance company’s obligation to remain adrift and the customer’s need to have insurance coverage. Insurance companies’ profits on well being plans are extremely low, therefore some organizations struggle to gain profits. Thanks for the ideas you discuss through this site.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com