Državljani Crne Gore i dalje zbog pandemije neće moći da putuju u zemlje Evropske unije - Volim Podgoricu

Državljani Crne Gore i dalje zbog pandemije neće moći da putuju u zemlje Evropske unije

Državljani Crne Gore i dalje zbog pandemije neće moći da putuju u zemlje Evropske unije – potvrđeno je Pobjedi iz EU.

“Za sada ostaje nepromijenjen spisak trećih zemalja za koje je zabranjen ulazak ili čiji građani i dalje moraju u karantin ili da obave test za koronavirus” – saopšteno je iz Evropske unije.

Lista trećih zemalja za koje se razmatra ukidanje ograničenja putovanja revidira se svake dvije sedmice i Savjet Evropske unije može taj spisak ažurirati nakon konsultacija sa Evropskom komisijom i relevantnim evropskim agencijama i servisima nakon sveobuhvatne procjene stanja i kriterijuma propisanih evropskim preporukama.

Glavni kriterijum da EU otvori granice prema takozvanim trećim zemljama je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana bude “blizu ili ispod prosjeka EU” na dan 15. juna kada je prosječan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Jedan od kriterijuma odnosi se na ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju, uključujući testiranje, praćenje kontakata i izvještavanje kao i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, a u obzir će se uzimati i informacije koje dostave delegacije EU iz tih zemalja.

U Crnoj Gori je juče registrovano 357 aktivno oboljelih na 100.000 stanovnika.

U EU naglašavaju i da je, nakon usvajanja liste, pravo svake zemlje članice EU da odluči kako će da implementira preporuke odnosno prihvati ili odloži mogućnost ulaska građana predloženih trećih zemlja na njihovu teritoriju.

EU zasad dopušta da u Uniju mogu putovati samo državljani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tunisa i Urugvaja – zemalja gde se smatra da je epidemiološka situacija bezbjedna.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com