Sindikat prosvjete i Ministarstvo: Zajednički rješavati izazove u prosvjeti - Volim Podgoricu

Sindikat prosvjete i Ministarstvo: Zajednički rješavati izazove u prosvjeti

Ministrar prosvjete Damir Šehović i v.d. predsjednica Sindikata prosvjete, Slavka Bošković sa saradnicima poručili su da će se kroz nastavak saradnje zajednički rješavati izazovi u obrazovnom sistemu. Oni su se sastali danas kako bi razgovarali o temama iz oblasti prosvjete, te izazovima sa kojim se suočava obrazovni sistem u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju.

Kako su naveli, sastanak je održan u sklopu redovnih zajedničkih aktivnosti, a u fokusu je bio model nastave za početak školske godine, preporke Instituta za javno zdravlje, položaj prosvjetnih radnika, te sumiranje dosadašnjih zajedničkih postignuća.

“Kada je riječ o modelu nastave, predstavnici Sindikata detaljno su upoznati sa istim, kao i argumentima kojima se Ministarstvo rukovodilo prilikom donošenja konačne odluke. Takođe, bilo je i riječi o načinu implementacije preporuka Instituta za javno zdravlje”, navodi se u saopštenju.

Istakli su važnost očuvanja zdravlja djece i zaposlenih u prosvjeti, te svođenje eventualnih rizika po zdravlje na minimum.

“Osim toga, razgovarano je i o dodatnom predstojećem opterećenju prosvjetnih radnika, načinima valorizacije istog kao i o neophodnosti poštovanja svih prava zaposlenih u prosvjeti predviđenih kolektivnim ugovorom”, navode u saopštenju.

Takođe, kako se ističe, bilo je riječi i o nabavci računarske i druge opreme za škole, investiciji vrijednoj preko 4 miliona eura.

Na sastanku je saopšteno da je u prethodne četiri godine zajednički napravljen značajan iskorak kada je riječ o položaju prosvjetnih radnika poput povećanja zarada, većih izdvajanja za stambene potrebe prosvjetnih radnika, uvažavanja njihovih postignuća kroz, između ostalog, priznanja u okviru Fonda za kvalitet i talente.

Uz poruku da nema prepreka da se sa ovakvom praksom nastavi, zaključeno je da je ovakav odnos socijalnih partnera ključan za dalju afirmaciju položaja prosvjetnih radnika, njihovog statusa i ugleda koji im pripada u društvu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com