TODOROVIĆ: Pacijenti sa malignim bolestima među najugroženijima - Volim Podgoricu

TODOROVIĆ: Pacijenti sa malignim bolestima među najugroženijima

Pacijenti sa malignim bolestima su među najugroženijima u ovoj epidemiološkoj situaciji, a po nekim svjetskim statistikama čak je 20 odsto veća smrtnost u odnosu na građane koji nemaju maligna oboljenja, kazao je za Radio Crne Gore direktor Instituta za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore dr Vladimir Todorović. Istakao je da Institut maksimalno sprovodi mjere prevencije Kovida-19 i nesmetano funkcioniše.

”Više od 200 pacijenata svaki dan ulazi u zgradu. Takođe, nastavili smo i multidisciplinarni konzilijarni rad, ali bez prisustva rodbine, pacijenta, uz određenu dokumentaciju. Kada se donese odluka taj pacijent se javlja onkologu i on sprovodi mišljenje”, kazao je Todorović, kako prenosi portal RTCG.

Todorović navodi da pregledi nijesu redukovani i da nema listi čekanja.

”Što isto nije slučaj u regionu. U svim bolnicama ima čekanja, kod nas nema. Imamo novu listu ljekova koji su savremeni, i tu prednjačimo u odnosu na region”, poručio je Todorović.

Todorović je kazao da ove nedjelje neće raditi dijagnostičke scintigrafske preglede.

”Ponovo se desio problem sa proizvodnjom radioizotopa, on se ne proizvodi u Crnoj Gori nego u Turskoj. U nedjelju čekamo da stigne taj novi dio i od ponedjeljka ćemo raditi po opet ubrzanom ritmu”.

Onkološki pacijenti, ističe, trpe jer zbog složene epidemiološke situacije čekaju dugo na rezultate testa.

”Za ležanje na onkologiji neophodno je da imaju negativan test koji je validan 72 sata. Klinički centar će uskoro imati svoju PCR labaratoriju pa ćemo moći brže da radimo na testovima”, ističe Todorović.

Naglasio je da ukoliko pacijenti imaju pozitivan test onda se terapija mora odložiti.

Prema riječima Todorovića, pacijenti sa malignim bolestima su među najugroženijima u ovoj epidemiološkoj situaciji. Zbog prirode oboljenja, kaže, imaju lošiji imunitet.

”Po nekim svjetskim statistikama čak je 20 odsto veća smrtnost u odnosu na građane koji nemaju maligna oboljenja. Mada mislim da su oni zaista i diciplinovani”, kazao je Todorović.

Prema statistikama očekuje se veliki porast onkoloških oboljenja, čak 70 odsto u zemljama u razvoju jer se mnogi građani nijesu na vrijeme javljali ljekaru.

1 komentar

  1. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com