“S TUGOM ĆEMO ŽIVJETI, AL S NEPRAVDOM NE MOŽEMO” Još neizvjesno da li će se Tužilaštvo u Kotoru žaliti na presudu maloljetniku za izazivanje tragične nesreće - Volim Podgoricu

“S TUGOM ĆEMO ŽIVJETI, AL S NEPRAVDOM NE MOŽEMO” Još neizvjesno da li će se Tužilaštvo u Kotoru žaliti na presudu maloljetniku za izazivanje tragične nesreće

Još je neizvjesno da li će se Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru žaliti na presudu, kojom je maloljetni Beograđanin M.S. (17) inače sin biznismena iz Novog Sada, osuđen na 120 sati društveno korisnog rada, nakon što je gliserom usmrtio Maju Šljivančanin (31) i povrijedio njenog vjerenika Vladana Stanišića (36), koji su zajedno bili na maloj barki u koju je jahta udarila.
Iz ODT Kotor saopštili su da će u zakonskom roku odlučiti da li će izjaviti žalbu.

“Ukazujemo da je sud, shodno Ustavu i zakonu, samostalan i nezavisan, te da svoju odluku donosi po svom slobodnom uverenju, a tužilaštvo će, eventualno, u slučaju saznanja da je bilo koje lice izvršilo protivzakoniti uticaj na donošenje odluke suda blagovremeno reagovati, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, o čemu će javnost biti obaviještena” saopštili su iz ODT-a Kotor.

Crna Gora je još uvijek u šoku zbog preblage presude kotorskog suda, a u više gradova organizvoani su protesti, pa i na Žabljaku, rodnom gradu nesrećne djevojke.

Član organizacionog odbora okupljanja na Žabljaku, Živko Taušanović, kazao je da ovakva presuda svima, a najviše porodici, nanosi još veću bol jer “po sramnoj presudi, Majin život vrijedi 120 sati društveno korisnog rada”.

Isailo Šljivančanin, otac stradale djevojke, kazao je da porodici predstavlja olakšanje spoznaja da je toliko ljudi ukazalo na ovu nepravdu.

“Gubitak djeteta je najteži trenutak u životu čovjeka. Presuda Suda iz Kotora otvorila nam je novu ranu. Sa tugom smo navikli da živimo, ali sa nepravdom teško da možemo“, istakao je Šljivančanin.

Kako je rekao, teško je pokazati smirenost za nešto što se kosi sa zdravim razumom.

„Nekoliko dana prinudnog rada u zamjenu za Majin život čini nas ne samo tužnim, nego i poniženim. Smrt jeste nepravedna, ali ne može i život. Valja nam sada voditi dvije bitke – jednu protiv tuge, a drugu protiv nepravde koja nam je nanijeta“, kazao je Šljivančanin.

Otac poginule djevojke pozvao nadležne da preispitaju presudu i donesu odluku koja bi, makar malo, ublažila tugu porodice, a građanima pokazala da mogu vjerovati institucijama sistema.

“Ovakva presuda je ružna poruka mladima da onaj ko krši zakon uživa punu podršku pravosuđa ako roditelj za njega može da kao jemstvo plati nama nezamislivu svotu novca i tako stvori uslove da svog mezimca spasi barem minimalne kazne”, kazao je Šljivančanin.

Upitao je i zašto ćuti Uprava policije, čiji je Maja bila dugogodišnji radnik, navodeći da je možda njihov službenik iz Plovne jedinice “dozvolio bahatost”.

Podsjetimo, maloletnik M. S., 11. jula izazvao je pomorsku nesreću u Budvi, kada je upravljajući skupocjenom jahtom, naletio na barku u kojoj su se nalazili poginula Maja Šljivančanin, inače crnogorska policajka i njen vjerenik Vladan Stanišić (36).

Niko nije pokušao da pomogne

Vladan Stanišić, vjerenik poginule djevojke, na sudu je svjedočio da mladić, niti iko drugi sa glisera, ni u jednom trenutku nije pokušao da pomogne teško povrijeđenoj Maji. Djevojka je ubrzo podlegla zadobijenim povredama.

M.S. je od strane kotorskog Osnovnog suda, izrečena kazna pojačanog nadzora, kao i posebna mjera društveno korisnog rada.

.M. S. uhapšen je 11. jula, istog dana kada se tragedija dogodila, a dva dana kasnije poslije saslušanja određen mu je pritvor do 30 dana. On je u Crnu Goru došao nekoliko dana prije nesreće privatnim avionom. Jahta koju je vozio kobnog dana vlasništvo je njegovog oca. U vrijeme nesreće na njoj je bilo još sedam osoba i niko nije povrijeđen.

On je, nakon nekoliko dana, pušten je iz pritvora nakon što je njegova porodica ponudila jemstvo od 330.000 evra.

Obrazloženje presude, izazvalo je dodatni revolt jevnosti u Crnoj Gori.

“Mišljenje stručnjaka Centra za socijalni rad je pokazalo da maloljetnik potiče iz porodice u kojoj ima zadovoljene potrebe za obrazovanjem, ljubavlju, toplinom i podrškom. Tu je i činjenica da se radi o maloljetniku koji nije bio ranije u sukobu sa zakonom, čije je ponašanje inače primjereno, koji se redovno školuje i ima ambicije da se dalje akademski usavršava, kao i da ovaj događaj nosi rizik po njegovo dalje psihološko i socijalno funkcionisanje”, objašnjavaju u obrazloženju presude.

Kako ističu, izrečena vaspitna mjera pojačan nadzor od organa starateljstva i posebna obaveza društveno korisnog ili humanitarnog rada u trajanju od najduže 120 časova, je u skladu sa Odredbom čl. 15. Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, gdje je propisano da je svrha krivičnih sankcija da se pružanjem zaštite i pomoći maloljetnim učiniocima krivičnih djela, vršenjem nadzora, opštim i stručnim osposobljavanjem i razvijanjem lične odgovornosti, obezbjedi vaspitanje i pravilan razvoj, sa ciljem da ubuduće ne vrše krivična djela.

“Odredbom čl. 32. Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, propisano je da se maloljetnički zatvor može izreći starijem maloljetniku koji je učinio krivično djelo za koje je zakonom propisana kazna zatvora preko pet godina, kad zbog visokog stepena njegove krivice, vaspitne zapuštenosti, okolnosti pod kojima je krivično djelo učinjeno kao i prirode i težine krivičnog djela, očigledno ne bi bilo opravdano izreći vaspitnu mjeru”, pojašnjavaju u Osnovnom sudu.

U prilog ovakvoj presudi, kako napominju, išao je i nalaz i mišljenje vještaka pomorske struke Aleksandra Božovića iz kojeg proizilazi da je i oštećeni Vladimir Stanišić, načinom upravljanja plovilom doprinio nastanku pomorske nesreće.

“Stanišić se nije pridržavao Međunarodnih pravila o izjegavanju sudara na moru, nije osmatrao područje plovidbe i nije preuzeo radnju zaustavljanja ili skretanja u desno kada mu je prišao plovni objekat sa njegove desne strane. Sve ovo je sudiju za maloljetnike, opredijelilo da se maloljetniku izrekne vaspitna mjera pojačanog nadzora od organa starateljstva i posebnu obavezu obavljanje društveno korisnog ili humanitarnog rada, koju mjeru će izvršavati najduže 120 časova u periodu do šest mjeseci”, zaključuje se u saopštenju Suda.

Sudija za maloljetnike je cijenila da u konkretnom slučaju nijesu bili ispunjeni uslovi za izricanje stože kazne, iako je riječ o starijem maloljetniku koji je učinio krivično djelo za koje je zakonom propisana kazna zatvora preko pet godina.

V.M.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com