BOŽOVIĆ: Podgorička vlast je izgubila kompas

Potpredsjednik podgoričkog Odbora SNP-a Bogdan Božović kazao je da je podgorička vlast duboko zagazila u lošu politiku upravljanja gradom i da je izgubila kompas.

On je reagovao informacije o projektu izgradnje novog vodovoda, koji su Glavni grad i “Vodovod” dali Ivici Toškoviću, koji je osuđivan za kriminal.

Podsjetimo, podgorički “Vodovod” nije poštovao uslove kredita KfW banke, ali ni pozitivne zakone Crne Gore, i u martu ove godine sa podgoričkom kompanijom “Toškovići” potpisao ugovor o izgradnji kanalizacione mreže na Koniku, vrijedan 1,8 miliona eura.

U momentu potpisivanja ugovora, vlasnik kompanije, Ivica Tošković je već bio pravosnažno osuđen za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i utaja poreza, nakon sprovedene istrage u slučaju “Vardar”. Tošković je označen kao član kriminalne grupe koja je oštetila državni budžet za 3,7 miliona eura, a u sporazumu o priznanju krivice zaključenom prošle godine obavezao se da vrati 140.000 eura za koliko ga je tužilaštvo teretilo i plati kaznu od 40.000 eura.

Božović podsjeća da je gradsko preduzeće “Vodovod i kanalizacija” krajem marta ove godine potpisalo ugovor sa firmom “Toškovići”, za potrebe izgradnje prve faze sekundarne kanalizacije.

“Istraživački centar MANS-a je utvrdio da se na čelu te firme nalazi lice koje je osuđivano “zbog stvaranja kriminalne organizacije i utaje poreza i doprinosa”. Projekat se finansira iz kredita njemačke KfW banke, koja je saopštila da je došlo do kršenja procedure i da se projekat neće moći više finansirati iz njihovog kredita”, podsjeća on.

“Postojeća situacija ukazuje na neozbiljnost i neodgovornost u radu gradske uprave. Ukoliko njemačkoj KfW banci nije bilo poznato ko je izvođač radova, nije moguće da gradski oci nisu bili upoznati sa tom činjenicom”, kaže Božović.

On je kazao da pravila poslovanja banke između ostalog kažu da “ugovori koji se realizuju iz sredstava banke, ne mogu biti zaključeni sa kompanijama/licima koji su pravosnažno osuđeni za učestvovanje u kriminalnoj organizaciji…”.

“Radi se, bez sumnje, o ogromnom propustu gradske uprave”, tvrdi Božović.

On je kazao da se nada da će neko iz Glavnog grada smoći snage da izađe pred javnost i objasni građanima ko je odgovaran za ovu blamažu.

“Plate lokalnih funkcionera se finansiraju od poreskih obveznika, tj. građana Podgorice, i zato oni moraju uvijek biti spremni da građanima polože račune o svom radu. Umjesto toga, sada već imamo ustaljenu praksu u radu gradske uprave, a to je izbjegavanje odgovornosti i ne pružanja odgovora na pitanja zainteresovane javnosti. Sa takvim načinom rada se mora prestati”, zaključuje.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close