BURA ZBOG INTERVJUA: Ministarstvo kulture poziva nadležene da reaguju, URA osudila govor mržnje - Volim Podgoricu

BURA ZBOG INTERVJUA: Ministarstvo kulture poziva nadležene da reaguju, URA osudila govor mržnje

Ministarstvo kulture pozvalo je nadležne institucije da reaguju protiv, kako su kazali, javnih manifesta mržnje usmjerenih protiv crnogorskih novinara i medija

“Gušenje slobode govora, prijetnje gašenjem medija, pozivanje na zatvaranje novinara, dio su neke nove realnosti u Crnoj Gori. Obzorje epohe jednoumlja, u kojoj ne smije biti mjesta za drugačije već je počelo, a netolerancija i progon, izuzev neistomišljenika, sada je realnost i u slučaju kada se nekome ne dopada ni način vođenja programskih sadržaja. I to, kako smo čuli, je po novom ‘pravu’ zločin za zatvor. Atmosferom linča, kako to uvijek i biva, rukovode politički ostrašćeni ljudi koji i dalje nijesu upoznati sa elementarnim postulatima kao što su sloboda izražavanja i medijski pluralizam. To, ipak, ne smije biti nikakav izgovor kada je u pitanju ova orkestrirana kampanja protiv autora i medija koji su spremni da iznesu drugačiji stav”, saopšteno je iz Ministarstva u reagovanju koje se odnosi na brojne kritike načina na koji je novinarka TVCG Duška Pejović vodila intervju sa Dritanom Abazovićem, liderom liste “Crno na bijelo”.

Poručuju da se vara svako ko misli da će “sijanje straha i utjerivanje jednoumlja proći”.

Pejović je podsjetimo, tokom intervjua pitala Abazovića kako će praviti koaliciju “sa velikosrpskom, ravnoborskom, četničkom” opcijom, na šta je on upozorio da ne može da daje takve kvalifikacije.

U Građanskom pokretu URA, čiji je Abazović predsjednik, oštro su osudili svaki vid govora mržnje i crtanje meta novinarki “javnog servisa” Duški Pejović nakon intervjua sa predsjednikom naše partije Dritanom Abazovićem, saopštio je Bojan Jevrić, šef Medijskog tima GP URA.

On kaže da takve radnje koje izlaze iz okvira demokratskog i zakonski prihvatljivog izraza nadležni treba pod hitno da procesuiraju u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

“Svaka institucija u zemlji, pa i javni servis i novinari koji bi trebalo da rade u interesu javnosti i građana moraju biti spremni kako na pohvalu tako i na kritiku javnosti. To je nešto na čemu svako demokratsko društvo počiva i nešto čemu se moramo učiti kako bi preispitivali svoje javno djelovanje i ispravljali svoje eventualne greške i propuste. Međutim, ono što iskače iz garantovanog prava svakog pojedinca da ima stav povodom bilo kojeg fenomena u društvu i pređe u otvorene prijetnje i mržnju treba zakonski procesuirati. Posebno kada se radi o medijima”, naglasio je Jevrić.

On navodi da je dobro što je intervju gospodinu Abazoviću na javnom servisu otvorio prostor da javnosti da odgovore na medijskom terenu koji pripada svim građanima Crne Gore a koji je nažalost u uređivačkom i mendžerskom smislu uzurpiran od strane partijski instaliranih ljudi.

“O tome da je RTCG partijski uzurpiran od strane DPS-a sud su dale i međunarodne novinarske organizacije ali i poruke iz Brisela. U najvećem dijelu intervjua novinarska pitanja su bila potpuno legitimna ali ono što se javnom servisu nipošto ne smije desiti jesu olake, neprovjerene, nevjerodostojne kvalifikacije prema bilo kojoj grupi ili bilo kojem građaninu”, navodi Jevrić.

On smatra da je javni servis – RTCG svih ovih godina trajanja nesmijenjenog režima bio predmet političke i propagandne igrarije i da je otet od njegovih stvarnih vlasnika – građana Crne Gore i da se u takvom ambijentu profesionalizam ne može ni očekivati.

“Stoga najave novoformirane većine u cilju reformisanja ovog medija u istinski javni servis koji će biti na usluzi građanima a ne bilo kojim političkim grupacijama ne treba dočekivati na nož i karakterisati miješanjem u njegovu uređivačku politiku. Posebno ne u ovoj fazi kada su te najave samo na deklarativno potpuno ispravnom nivou”, zaključio je Jevrić.

V.M.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com