Stanić: Institucije sistema da stanu u zaštitu novinarke Pejović - Volim Podgoricu

Stanić: Institucije sistema da stanu u zaštitu novinarke Pejović

SDP najoštrije osuđuje prijetnje i brutalnu hajku kojoj je izložena novinarka RTCG Duška Pejović poslije intervjua sa nosiocem liste URA Dritanom Abazovićem, saoštio je portparol te partije Mirko Stanić.

On je kazao da očekuju da  institucije sistema stanu u zaštitu novinarke Pejović, a od njenih kolega da, bez obzira na različite političke stavove koje neki od njih imaju, stanu principijelno uz nju.

“Sloboda medija je jedan od ključnih problema Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju i ukoliko i nova vlast, po uzoru na dosadašnju, nastavi obračun sa neistomišljenicima u medijima, sigurni smo da će taj put biti prekinut i to na duže vrijeme”, istakao je Stanić.

On je naveo da Javni servis nije ispunjavao svoju primarnu ulogu ključnog medijskog servisa svih građana Crne Gore, “na šta je SDP duži niz godina ukazivala i pokretala brojne inicijative kako bi se RTCG profesionalizovala”.

Upros tome, Stanić je kazao da RTCG ne treba doživljavati kao politički plijen, niti da ta kuća treba da dođe u “miraz” bilo kojoj političkoj većini.

“Ni jedan političar, lider partije, poslanik, ministar ili drugi nosilac javne funkcije ne smije biti “svetac” kojem se neće smjeti postaviti neko pitanje, što je ranije bio slučaj sa predstavnicima DPS vlasti”, kazao je Stanić.

On je naveo da je upravo novinarka Pejović, nakon nedemokratskog tj. političkog DPS preuzimanja Javnog servisa 2018. godine, bila u nemilosti nove uprave RTCG koje je ukinulo njenu autorsku emisiju .

“Demokratsko društvo počiva na profesionalizmu medija i uz obrazovni sistem često predstavlja glavni stub razvoja uređenog, bogatog i razvijenog društva. Odnos prema svakom pojedinačnom novinaru, u ovom slučaju Duški Pejović, je odnos prema novinarstvu uopšte i ovakvi napadi mogu dovesti do cenzure, ili što je još gore, do autocenzure kod novinara koji se bave političkim, ekonomskim ili društvenim temama. Stoga, još jednom pozivamo, sve nadležne institucije da stanu u njenu zaštitu i omoguće joj slobodan i nesmetan rad”, poručio je Stanić

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com