BALŠA JE U KOLICIMA, A PEKOVIĆI TVRDE DA JE KRIVA DOKTORKA “Tužiteljka iz BP namjerno “zaboravila” da vještacima pošalje dokumentaciju” - Volim Podgoricu

BALŠA JE U KOLICIMA, A PEKOVIĆI TVRDE DA JE KRIVA DOKTORKA “Tužiteljka iz BP namjerno “zaboravila” da vještacima pošalje dokumentaciju”

Aleksandar i Vesna Peković iz Bijelog Polja bili su najsrećniji par na planeti kada su, prije gotovo osam godina, saznali da će njihovu ljubav krunisati i – beba. Nisu ni slutili da će porođaj, i sve što će se nakon toga dešavati, zauvijek obilježiti njihove živote.

Balša je, kako su za VOP ispričali Pekovići, nakon komplikacija na porođaju, ostao invalid a roditelji smatraju da je to krivica doktorke Vesne Cvijović, koja je vodila trudnoću i izvela porođaj, i zbog toga su ušli u sudski postupak, nadajući se, kako kažu, pravdi. Tvrde da je tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju, Ljubica Caković, opstruisala istragu, te da nije vještacima iz Beograda dostavila dokumentaciju iz bolnice.

Pekovići, koji danas žive i rade u Njemačkoj, i tamo traže modicinsku pomoć za Balšu, su prošle godine su Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju podnijeli prijavu protiv doktora-ginekologa Vesne Cvijović jer je, po njihovom mišjenju, usled primjene nepodobnih načina porođaja, uzrokovala posljedice po zdravlje njihovog novorođenog sina Balše.

Vesna i Aleksandar u vrijeme trudnoće sa Balšom Foto privatna arhiva

Osnovno bjelopoljsko tužilaštvo formiralo je predmet po krivičnoj prijavi Pekovića protiv doktorice ginekologa Vesne Cvijović zbog krivičnog djela teško djelo protiv zdravlja ljudi, član 302 st. 1 u vezi sa čl. 290 st.1 Krivičnog zakonika, a ona je saslušana kao osumnjičena.

“Tužilac Ljubica Caković namjerno “zaboravila” da timu vještaka pošalje kompletnu dokumentaciju, što je direktno opstruiralo istragu. Doktoricu Cvijović smatramo direktno odgvornom za zdravstveno stanje našeg sedmogodišnjeg sina, kojem je motorika skroz oštećena. Moj sin je u kolicima, ne može samostalno da sjedi, ne može da hoda, nema nikakvu kontrolu nad rukama. Tačnije, ima 100 posto invaliditet”, kaže Peković u razgovoru za VOP.

Kako nam je ispričao, njegova supruga Vesna imala je rizičnu trudnoću, a termin za porođaj je bio 31. avgust 2013..

“Moja supruga je 23. avgusta 2013. otišla na redovnu kontrolu, a da pritom nije imala porođajne bolove. Dežurna je bila dr Cvijović, koja joj je vodila trudnoću od početka. Ona je saopštila mojoj supruzi da hoće da je porodi i tada joj je,oko 17.30, procijepala vodenjak (podatak stoji u dokumentima). Međutim, porođaj se odužio. Beba se zaglavila u porođajnom kanalu i ostala bez kiseonika a porođaj je završen 24. avgusta u 3.30 vakuumskom estrakcijom. Dijete je rođeno bez znakova života, a nakon reanimacije je slabo proplakalo. Pola sata ili sat kasnije, neonatolog joj je ustima pronašao neke ugrušane iscjetke. Dakle, dijete je rođeno u asfiksiji, što znači da je ostalo bez kiseonika i došlo je do gušenja. Kada smo upitali doktoricu zašto nije odradila carski rez, rekla nam je da nije bilo dovoljno vremena da se sakupi ekipa. Dijete je isti dan preuzela doktorica Rada Rudanović iz KCCG u Podgorici”,  kaže Peković.

Po njegovim riječima, tužilac Ljubica Caković je dala naredbu Opštoj bolnici u Bijelom Polju da joj dostave svu medicinsku dokumentaciju. Kako tvrdi, na saslušanju su od tužiteljke dobili informaciju da u toj bolnici ne postoji medicinska dokumentacija njegove supruge, već joj je dostavljen samo porođajni list novorođenčeta.

“Kada sam ja izvadio svu dokumentaciju, dobili smo informaciju od tužiteljke da je sva dokumentacija poslata na vještačenje u Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beograd. U junu 2020. godine dobio sam informaciju od mog punomoćnika da je iz tužilaštva dobilo rezultate vještačenja. U nevjerici sam par puta pročitao da „doktorica Vesna Cvijović nije kriva“, priča Peković za naš portal.

Balša Peković (lijevo) sa drugarima Foto privatna arhiva

Kasnije je, kako kaže, utvrdio da tužiteljka Caković nije poslala nijedan nalaz u kome postoji bilo kakav zapis koji bi bio na štetu doktorice Cvijović, čak ni fotografija djeteta koja je urađena nekoliko sati nakon porođaja, sa puno hematoma na glavi, ogrebotina i modrica po licu i vratu.

“U nalazu Sudsko-medicinskog odbora stoji da ne mogu dati relevantno mišljenje zbog nedostatka medicinske dokumentacije”, kaže Peković.

Kada se njegov punomoćnik obratio šefici u Osnovnog državnog tuižilaštva u Bijelom Polju, ona je pozvala tužiteljku Caković i upitala je zašto vještacima nije poslala dokumentaciju.

“Ona se pravdala da ju je poslala i da ne zna o čemu se radi, iako u papirima jasno stoji koji su dokumenti dostavljeni. Kasnije je punomoćnik napisao podnesak za dopunu vještačenja i detaljno objasnio na koje stvari da se obrati pažnja. Međutim, tužiteljka ponovo šalje podnesak za Beograd, ali opet u svom stilu, izostavlja bitne stvari, i na svoj način je ona ispisala šta traži. Od početka avgusta 2019. do danas, dakle, više od godinu dana, tužiteljka Caković vrši opstrukcije u mom slučaju. Nismo još dobili nalaze iz Beograda, ali mislim da neće biti bitno izmijenjeni u odnosu na prethodne. Očigledno je da je Cvijović i u toj instituciji uspjela da nađe veze”, kaže Peković.

Bolnica u Bijelom Polju

Iz tužilaštva u Bijelom Polju su saopštili da su do sada u ovom predmetu saslušani osumnjičena i svjedoci, obavljeno je vještačenje od strane Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, nakon čega je, uz primjedbe tužioca i punomoćnika oštećenih, predmet vraćen istom odboru na dopunu i vještačenje je u toku.

“Postupajući tužilac u ovom predmetu sve radnje preduzima u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, a sve u cilju donošenja zakonite odluke” , navela je tužilac Caković.

Foto privatna arhiva

Cvijović: Radim odgovorno i savjesno
Godinama radim kao ljekar vrlo odgovorno i savjesno. Kao ginekolog radim 20 godina. Jedan od najtežih zadataka je upravo porodiljstvo. U pitanju su žena i beba. Svaki porođaj je težak za ženu i bebu, čak i onaj koji se završi uspješno. Najteže je kad dođemo da samog čina rađanja bebe i kad se pojave komplikacije.

I u ovom porođaju sam, kao i uvijek, dala sve od sebe da se gospođa Peković i beba sačuvaju. Nažalost, neke komplikacije je teško unaprijed predvidjeti. Kao iskusan ljekar, završila sam i ovaj porođaj. Žao mi je što dijete ima problema. Razlog problema može biti i prekoncepcioni i u toku same trudnoće, kao i porođaj i postporođajni uzroci. To je vrlo složeno pitanje. Ja sam kao ljekar tu da pomognem i maksimalno sam ulagala svoje znanje, iskustvo i saosjećajnost u svakom porođaju. Kako tad,tako i sad. I u ovom porođaju sam maksimalno savjesno radila svoj posao, kazala je Cvijović ranije odgovarajući na pitanja Dana.

V.R.

 

1 komentar

  1. Kako ovi dr mogu da spavaju,nije mi jasno. Moje dijete lezi na cepurke zbog lipovine i da ne vidjeh kajanje u njegovoj faci ,nego ode nasmijan ko da je zvonilo za veliki odmor!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com