ABAZOVIĆ: Ovo je velika katastrofa i sramota, svaka gradnja mHE je korupcija - Volim Podgoricu

ABAZOVIĆ: Ovo je velika katastrofa i sramota, svaka gradnja mHE je korupcija

Buduća vlast treba da raskine sve koncesione ugovore i zabrani gradnju malih hidrolektrana (mHE), rekao je lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović, na skupu mještana Kraljskih Bara.

U tom selu mještani dva mjeseca protestvuju, tražeći od Vlade raskid koncesionog ugovora sa firmom “Dekar”, za gradnju mHE na riječicama Crnja, Ljubaštica i Čestogaz.

“Ovo je jedna velika katastrofa i ovo je sramota da se radi. Buduća vlast treba da raskine sve koncecije za mHE i trajni da zabrani gradnju mHE. Ako tako ne bude, ne bilo ni Vlade. Mi smo već pokrenuli jednu inicijativu prema Zelenima u Evropskom parlamentu da pomognu u izradi dokumenta, koji bi trebalo da ide u suzbijanje gradnje mHE. Svaka gradnja mHE je korupcija sama po sebi. Zbog čega? Jednostavno, za 29 godina koncesije vi ovdje ne biste živjeli. Gdje budete žvjeli u Crnoj Gori plaćaćete povećanu cijenu električne energije zbog ovoga. Nećete imati ni rijeku, a imaćete veće račune za struju”, kazao je Abazović mještanima.

Abazović je kazao da sa gradnjom mHE treba prekinuti “jednom za vazda, jer ti projekti nemaju logike”.

Inevstitori mHE, tvrdi Abazović, “isključivo imaju ličnu korist”.

“Samo vi budite odlučni, ja mislim da je ova stvar završena. Ovo je zajednička Crna Gora. Priroda je naš naveći potencijal. Zbog toga ni kapi. Svi ovi investitori mogu da se pozdrave sa ovim projektima”, poručio je Abazović.

Skupu mještana prisustvovali su i kolašinski predstavnici koalicije “Za budućnost Crne Gore” i Demokratske Crne Gore, kao predstavnici nekoliko nevladinih organizacija (NVO) i ekološki aktivisti.

“Mi zaključujemo da ovdje nema mjesta mHE. To je sigurno. Nada je sada realna i treba očekivati da vaši zahtjevi budu zadovoljeni. Niko nema ništa protiv ekonomskoih efekata, međutim, ekonomski fakti mHE mali su, a uništava se sve što je bitno za život mještana ovog dijela opštine. Imate našu apsolutnu podršku”, kazao je Aleksandar Dožić iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Kraljske Bare Milovan Labović još jednom je poručio koncesionaru da “nema nikavih dogovora, ponuda i pregovora”.

Zahtjevi mještana su, objasnio je on, i dalje raskid ugovora, uklanjanje mašina i cijevi sa terena i vraćanje vodotoka u provobitno stanje.

“Ovdje je sve od početka rađeno mimo zakona. To što se koncesionar, u međuvremenu, “pokrivao” papirima, kao i što sada radi, to nas ne zanima. Odluka o koncesiji nije ni donešana za sve tri rijeke, već, prvobitno, samo za Crnju”, kazao je Labović.

Novica Dragojević podsjetio je na, kao je rekao, pogubne efekte po prirodu izgradnje mHE.

On je rekao da bi relaizacija tih projekata značila i udar sa nesagledivim posljedicama na biodiferzitet i ostali živi svijet.

„Najžalosnije je da oni koji su radili procjenu uticaja na životnu sredinu nikada to nijesu uradili studiozno, temeljno i onako kako bi trebalo. Pri početnim radovima već su pokrenuta klizišta. Drugo klizište je pokrenuto u Crnji, gdje je isto proširivan put, treće na mjestu gdje je pokrenuto mašinsko postrojenje. Još ne znamo šta će se dešavati tokom kišnog perioda”, rekao je Dragojević.

Mještani Kraljsih Bara uputili su podršku Plavljanima, koji protestuju u Murini, zbog koncesionih ugovora za eksplataciju šuma, ali i čestitali mještanima sela Lijeske, koji su izdjestvovali povlačenje saglasnosti za gradnju mHE na rijeci Lještanici.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com