PREGOVORI PREDUGO TRAJU: Lideri se sastaju da “presjeku” i pokažu da su sposobni da povedu državu - Volim Podgoricu

PREGOVORI PREDUGO TRAJU: Lideri se sastaju da “presjeku” i pokažu da su sposobni da povedu državu

Lideri tri političke liste koje imaju većinu da formiraju novu Vladu. Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, sastaće se kako bi “presjekli” sve nesuglasice koje su se javile tokom “tehničkih” pregovora o podjeli resora.

Ovo je za VOP potvrdio sagovornik upućen u tok pregovora i dodao da će do ovog sastanka doći vjerovatno već danas, te da su lideri saglasni da se pregovaranje odužilo te da treba pod hitno pokazati i građanima, ali i međunarodnoj zajednici, čije su oči uprte u njih, da su spremni i sposobni da povedu državu putem unutrašnjeg oporavka i budu respektabilni partneri na međunarodnom planu.

Tokom sinoćnjih razgovora predstavnika tri koalicije koje će formirati novu Vladu nisu dogovorena kadrovska rješenja za čelne ljude novog saziva Skupštine, a još uvijek nije dogovorena ni podjela resora u budućoj Vladi.

Sastanku su, u ime koalicije “Za budućnost Crne Gore” prisustvovali Slaven Radunović, Predrag Bulatović i Branko Radulović, u ime koalicije “Mir je naša nacija”, Boris Bogdanović, Miodrag Lekić i Momo Koprivica, dok su koaliciju “Crno na bijelo” predstavljali su Zoran Mikić, Srđan Pavićević, Zoran Miljanić i Filip Adžić.

Pregovorima nisu prisustvovali lideri ove tri liste, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazovać.

Prema nezvaničnim informacijama VOP-a, pregovori između lidera lista, na nivou principa “idu mnogo lakše” nego pregovori koji se vode na nivou konkretnih rješenja i podjele resora, te je odlučeno da se u postizanje ovih dogovora uključe Krivokapić, Bečić i Abazović.

“Svjesni ogromne odgovornosti ali i neophodnosti što skorijeg izbora nove Vlade, njih trojica će pokušati da dođu do rješenja, uprkos otporima koje unutar svojih redova ima svaka od ovih lista. Kompromisa mora biti i njih svi moraju prihvatiti, ili će doći u situaciju da budu okvalifikovani, kao opozicioni predstavnici više puta u prošlosti, kao predstavnici uskopartijskog profiterstva, a na štetu građana”, kaže sagovornik VOP-a. On potvrđuje da je tačno da su diplomatski predstavnici izrazili ozbiljnu zabrinutost ukoliko se na pozicijama bezbjednosnih struktura u Crnoj Gori, unutrašnjih poslova i policije, odbrane i Agencije za nacionalnu bezbjednost, nađu predstavnici “desnice” odnosno koalicije “Za budućnost Crne Gore”, te da smatraju da bi to moglo ugroziti stabilnost i integritet države, kao i odnos a NATO savezom.

Sa druge strane, lideri partija koje čine listu “Za budućnost Crne Gore” insistiraju na podjeli vlasti, kvalitativno i kvantitaivno, u skladu sa brojem osvojenih mandata u parlamentu.

Predstavnici liste “Crno na bijelo” insistiraju na formiranje Vlade koja će dobiti pordršku međunarodne zajednice, a to prije svega znači, izbjegavanje i nagovještaja mogućnosti, upliva radikalne politike u bilo kom domenu.

“Za sada se čini da će se nesuglasice prevazići na način da se nova Vlada oroči, da se zamrznu sva neslaganja, dok se ne prevaziđu gorući problemi, prije svega ekonomski, ali i postave temelji pravne države usvajanjem novih zakona i revizijom nekih postojećih”, kaže sagovornik VOP-a upućen u pregovore.

On dodaje i da pregovarači na stolu imaju sastav nove Vlade, te da ima nezadovoljstva i oko predloga ministara za pojedine resore.

“Mislim da su trojica lidera procijenila da je došlo vrijeme da “presijeku” i preuzmu odgovornost”, kaže naš upućeni sagovornik.

On je potvrdio da ni za jednu listu nije sporno da Zdravko Krivokapić bude mandatar, ali i da postoji predlog da Dritan Abazović, osim potpredsjedničke funkcije, sjedne u fotelju šefa diplomatije.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” osvojila je 27 mandata, “Mir je naša nacija” 10, a “Crno na bijelo” četiri.

Sjednica parlamenta zakazana je za 23. septembar.

Generalni seketar Demokrata Boris Bogadanović demantovao je medijske informacije da je dogovoreno da Demokratama pripadne čelna funkcija Skupštine.

“Do ovog trenutka niti jedna od funkcija nije ušla u raspodjelu, pa ni funkcije mandatara i predsjednika Skupštine pa ovim demantujemo informacije koje su objavljene”, naveo je Bogdanović.

Ministarstva ne smiju postati partijski feudi

Iz GP URA je saopšteno da građani očekuju korjenite reforme uz promjenu načina vladanja i da se, kako je saopšteno, ne smije dozvoliti da jedna partitokratija bude zamijenjena drugom.

“Glavni odbor je donio zaključke da pregovarački tim istraje na principima demonopolizacije institucija i konceptu ekspertske vlade, i pozdravio izjave nosioca izbornih lista druge dvije koalicije Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića koji su podržali koncept i ideju ekspertske vlade”, navodi se u saopštenju.

Istakli su da su ta dva principa za njih osnova za formiranje nove većine:

“Ne smije se dozvoliti da se ministarstva, pojedini resori, uprave ili sektori pretvaraju u partijske feude, kao što je to bio slučaj u periodu vlasti Demokratske partije socijalista i njegovih satelita”.

Krivokapić: Moguće da u novembru ne budu isplaćene plate i penzije

Nosilac liste koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić kazao je za Radio televiziju Srbije da očekuje veću pomoć međunarodne zajednice novoj vladi u servisiranju obaveza i najavljuje mogućnost da plate i penzije ne budu isplaćene u novembru.

“Kasa budžeta je tolika prazna da je pitanje da li će biti plata i penzija već u novembru. To je još jedan trik koji je napravio DPS, koji će svim građanima poslati sljedeću poruku – ovi koji su došli na vlast su nesposobni, evo ne mogu ni da upravljaju Crnom Gorom”, kazao je Krivokapić.

U razgovoru za RTS Krivokapić ističe uvjerenje da će doći do mirne predaje vlasti, iako, kako dodaje, ,,uvijek postoje pritisci što je prirodno za Crnu Goru“.

Povodom konstitutivne sjednice Skupštine Crne Gore koja je zakazana za 23. septembar i mogućnosti za podršku manjinskih partija, Krivokapić kaže da žele u svom budućem djelovanju da imaju sve nacionalne manjine, i one koje su parlamentarne i one koje nijesu, jer žele da grade bolju budućnost za sve građane.

“Znam da će biti izabrani predsjednik Skupštine i Administrativni odbor i najvjerovatnije predložen mandatar, ali to je sve još u fazi pregovora i dogovora. Nadam se da će u ponedjeljak, najkasnije utorak, sve biti poznato”, napominje Krivokapić.

V.R.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com