ŠTA SMIŠLJA MILO ĐUKANOVIĆ? - Volim Podgoricu

ŠTA SMIŠLJA MILO ĐUKANOVIĆ?

Piše: Vesna Radojević

Ostala sam bez teksta čuvši predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića kako, ne trepnuvši, izjavi da će, ako bude trebalo Crnu Goru braniti iz – šume. I neće se tu, kazao je Predsjednik, razlikovati u odnosu na generacije predaka koji, kaže Đukanović, državu nisu branili u parlamentu, “nego oružjem u šumi”.

“Kako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vjekove, otkud Crnoj Gori deset vjekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego oružjem, u šumi“, rekao je Đukanović i dodao da će u odbrani Crne Gore raditi ono što bi i drugi radili „kada bi neko došao da im ruši krov nad glavom mimo njihove volje“.

Ova najava mogućeg rušenja vlasti iz šume, koja bi, da je izrečena, recimo, od nekoga iz Demokratskog fronta naišla na zgražavanje evropskih zvaničnika, Đukanoviću je lagano prošla. Osim što se pola Crne Gore na društvenim mrežama zabavlja postavljanjem foto i video montaža “Đukanovića gerlica”.

Pitanje od milion dolara danas je – šta smišlja Đukanović?

Po mnogima, Đukanović je “previše mirno” podnio poraz obzirom da nova vlast najavljuje, prije svega, obračun sa kriminalom, provjeru porijekla imovine i lustraciju, u odnosu na period njegove vladavine.

Više je nego evidentno da nova vlast, za sada, od međunarodne zajednice nije dočekana sa fanfarama.

Zdravko Krivokapić se požalio da od evropskih, pa ni regionalnih zvaničnika, nije dobio čestitke.

Sa druge strane, u brojnim intervjuima, liderima tri koalicije koje će formirati novu Vladu, a prije svih Dritanu Abazoviću, novinari uporno serviraju isto pitanje “Kako ćete u vladu sa četnicima? Kako ćete sa Krivokapićem koji ljubi ruku Amfilohiju? Kako ćete sa onima koji pale zastavu NATO-a? Kako ćete…?”

Ne zanima ih mnogo kako će Dritan sa Aleksom i Zdravkom obezbijediti pravnu državu i izgraditi institucije. Iz brojnih “novinarskih” pitanja Dritanu vrišti “podrazumijevanje” da je to moguće samo u koaliciji sa Đukanovićem. Nebitno što je Đukanović za taj posao imao na raspolaganju pune tri decenije. I niko mu nije smetao.

A svima koji iole pretpostavljaju kako funkcionišu mediji, jasno je gdje je izvor i kakav je cilj takvih pitanja.

Izjava o gerilskoj borbi za Crnu Goru vuče na populizam, a populizam ne leži Đukanoviću. Proteklih 30 godina vlasti Milo Đukanović i njegov DPS zaokružili su na mnogo čemu, ali ne i na populizmu.

Ima li Đukanović nekog novog stratega za politički marketing i PR?

Možda su svi Mila Đukanovića prerano otpisali? Đukanović je mnogo puta dokazao političku mudrost i vještinu da izađe iz nemogućih situacija. A dokazao je i da je spreman da ne bira sredstva da dođe do svojih ciljeva.

Đukanović još uvijek ima ključne poluge vlasti u svojim rukama.

Oni koji žele da mu ih uzmu, bez obzira na rezultate izbora, moraju biti mudriji i spremniji. I brži.

Moraju pokazati i dokazati da su dorasli izazovu. Da znaju tačno šta rade, kako rade, zašto rade.

Ne smiju potcijeniti protivnika. Ni kao političara, ni kao stratega.

Ako ne znaju odgovor na pitanje od milion dolara – Šta smišlja Đukanović – moraju imati milion kečeva u rukavu za svaki mogući scenario.

U suprotnom, džaba smo krečili.

 

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com