EPISKOPSKI SAVJET APELUJE NA MUDROST I ODGOVORNOST: Očekujemo da budu svjesni istorijskog značaja trenutka - Volim Podgoricu

EPISKOPSKI SAVJET APELUJE NA MUDROST I ODGOVORNOST: Očekujemo da budu svjesni istorijskog značaja trenutka

Episkopski savjet Mitropolije crnogorsko primorske apelovao je večeras na sve učesnike izbornog procesa da do kraja pokažu, kako navode, mudrost i odgovornost i nakon ostvarene pobjede na izborima formiraju Skupštinu i Vladu, “očekujući od njih duha samožrtvenosti, solidarnosti i međusobnog razumijevanja i da budu svjesni istorijskog značaja trenutka, napora i žrtava koji je naš narod uložio u ovu pobjedu”.

Abazović predložio Krivokapića za premijera, DF odbio

KNEŽEVIĆ: Tražimo da nam Krivokapić objasni zahtjeve Abazovića koji su očigledno ranije dogovoreni

Saopštenje Episkopskog savjeta prenosimo u cjelosti:

Sabrani u svetom manastiru Ostrogu, okupili smo se danas da zablagodarimo Svetoj Trojici, Bogu ljubavi, kojem smo se zavjetovali na junskom Trojičindanskom saboru u Podgorici i njegovom ugodniku Svetom Vasiliju Ostroškom, koji nas je okupio u Nikšiću, u decembru prošle godine i pred kim smo obnovili naš zavjet čuvanja svetinja.
Članovi Episkopskog savjeta SPC Crne Gore izražavaju zahvalnost vjernom narodu Crne Gore što je višemjesečnim dostojanstvenim litijama istrajao u odbrani ljudske slobode, Crkve i njenih svetinja. Izražavamo
divljenje i zahvalnost svima koji su u tom periodu stradali za svoju Crkvu, čime su pokazali da su dostojni potomci Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog.
Svim građanima Crne Gore želimo da čestitamo što su na izborima 30. avgusta pokazali dostojanstvo, zrelost, mudrost i čovječnost, jer su pokazali i sebi i svijetu da i u uslovima povišenih tenzija izborni proces može da se provede mirno i bez incidenata.
Posebnu blagodarnost i čestitke dugujemo svim građanima Crne Gore koji su čuli vapaj Crkve i poslije 75 godina slobodno glasali protiv totalitarizma onih koji su usvojili jedan zakon koji je imao namjeru da ugrozi samo biće Crkve, njeno duhovno i materijalno nasljeđe i opljačka crkvenu imovinu.
Zahvalnost i svima onima koji su odnijeli istorijsku pobjedu za Crnu Goru i njen narod, ali i čestitke svima drugima koji su se dosljedno borili za demokratizaciju Crne Gore.
Zato i danas, s ovog svetog mjesta, apelujemo na sve učesnike izbornog procesa da do kraja pokažu mudrost i odgovornost i nakon ostvarene pobjede na izborima formiraju Skupštinu i Vladu, očekujući od njih duha
samožrtvenosti, solidarnosti i međusobnog razumijevanja i da budu svjesni istorijskog značaja trenutka, napora i žrtava koji je naš narod uložio u ovu pobjedu.

Episkopski savjet će i dalje nastavljati da se sastaje kao što se sastajao i prije krize oko usvajanja diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, baveći se svim pitanjima koja se tiču Crkve, prava i
sloboda njenih vjernika i unaprijeđenja odnosa Crkve i države.
Crkva ostaje otvorena za sve vjernike bez razlike, kao i za sve ljude dobre volje, grleći svakoga ljubavlju Božijom i rukovodeći se nadahnutom riječju Apostola Pavla: ”Nema više Judejca ni Jelina, nema više roba ni
slobodnoga, nema više muškog ni ženskog, jer ste vi svi jedan (čovjek) u Hristu Isusu,” navodi se u saopštenju Episkopskog savjeta.

A.K.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com