PROPALI VIŠESATNI PREGOVORI: Dogovor o predsjedniku može i pred sjednicu - Volim Podgoricu

PROPALI VIŠESATNI PREGOVORI: Dogovor o predsjedniku može i pred sjednicu

Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore novog saziva biće najvjerovatnije prekinuta nakon verifikacije mandata poslanika jer tri koalicije koje imaju većinu nijesu postigle dogovor oko izbora predsjednika Skupštine, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Time će dosadašnja opozicija promijeniti ustaljenu praksu jer se nijesu dogovorili o tome, kao ni mjestu premijera ili sastavu vlade.

U slučaju da se do sjednice Skupštine koja počinje u podne nešto promijeni, predlog može podnijeti 10 poslanika, piše u Poslovniku parlamenta.

Iako načelno postoji saglasnost koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” da savez koji predvode Demokrate treba da dobije mjesto šefa parlamenta, višednevni pregovori, posredovanje diplomata i Mitropolije crnogorsko primorske, nije urodilo plodom o zajedničkom paketu nove vlasti.

Višesatni razgovori koji su vođeni i uz posredovanje mitropolita Amfilohija, propali su kada je jedan od lidera DF-a saopštio da ne mogu podržati Zdravka Krivokapića za mandatara dok ne provjere da li ima jedinstvenu podršku i povjerenje koalicije, rekao je jedan od učesnika razgovora.

Prethodno je bilo predloženo i da poslanici nove većine, njih 41, potpišu da Krivokapić bude mandatar i da on održi sastanke sa svim partijama i sastavlja vladu. Tim paketom trebalo je da bude dogovoreno da danas bude biran i šef parlamenta, te da postoji prećutna saglasnost da koalicija “Crno na bijelo” ili eksperti koje oni predlože kontrolišu bezbjednosni sektor (Ministarstvo odbrane, policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost). To je navodno, tvrdi sagovornik, i očekivanje međunarodne zajednice, sa čijim zvaničnicima je juče takođe bilo kontakata. Koalicija “Crno na bijelo” je odbila da se dogovor svede samo na izbor predsjednika Skupštine, što je bio u jednom trenutku predlog DF-a i Demokrata.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević je, međutim, sinoć saopštio da niko iz DF-a nije doveo u pitanje Zdravka Krivokapića kao mandatara, već da traže da im pojasni zahtjeve Abazovića koji su, kako tvrdi, očigledno ranije bili dogovoreni s Krivokapićem. Njima se, navodi Knežević, traže svi ključni resore u Vladi (Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava policije, Agencija za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravde).

“Kao i da DF ne može predlagati svoje najistaknutije srpske političare za članstvo u novoj vladi”, dodao je on.

DF je, kako je kazao Knežević, spreman da podrži predsjednika Skupštine iz redova Demokrata i da potpiše kandidaturu za premijera, te da podrži manjinsku vlade, ali da ne pristaje na ucijene.

Pregovorima je prethodilo odlaganje sastanaka nakon što su GP URA i Dritan Abazović saopštili da, kako oni smatraju, političarima koji izazivaju negative efekte kod građana, nije mjesto u novoj vladi, na šta je DF reagovao da se radi o ucjeni kojom se njihovim liderima uskraćuje pravo učešća u vlasti.

Današnjom sjednicom parlamenta predsjedavaće najstariji poslanik Miodrag Lekić (“Crno na bijelo”), kome će pomagati najmlađi, Maksim Vučinić iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Na dnevnom redu je izbor predsjednika, utvrđivanje broja i izbor potpredsjednika, članova i predsjednika Administrativnog odbora najvišeg zakonodavnog tijela u Crnoj Gori.

Prema Poslovniku Skupštine trebalo da se izaberu najviše tri potpredsjednika. Sjednici po protokolu prisustvuju najviši državni zvaničnici – predsjednik države, Vrhovnog suda, vrhovni tužilac, predsjednik ustavnog suda i ombudsman.

Đeljošaj traži izmjene Poslovnika, SDP sa Đekom u Klubu poslanika

Dva najveća poslanička kluba imaće DPS i koalicija” Za budućnost Crne Gore”.

Iz Socijalističke narodne partije, koja je na toj listi dobila pet mandata, najavili su da će formirati poseban klub. “SNP CG će u novom sazivu Skupštine Crne Gore formirati svoj poslanički klub, kroz čije djelovanje ćemo se zalagati za interese građana”, saopštili su “Vijestima”. I Pokret za promjene će sa pet poslanika osnovati svoj klub.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka imaju po tri poslanika pa mogu da formiraju klubove, dok bi Socijaldemokratska partija trebalo sa dva mjesta da osnuje poslanički klub sa Fatmirom Đekom, poslanikom sa jedne od ukupno dvije albanske koalcije, potvđeno je “Vijestima” iz koalicije “Jednoglasno”. Ove navode u SDP-u nisu željeli da komentarišu.

Poslanik druge albanske koalcije Nik Đeljošaj je “Vijestima” kazao da još nije odlučio, ali da će predložiti izmjene poslovnika Skupštine kako bi manjinske partije mogle osnovati klub bez obzira na broj poslanika. “To će biti jedan od zahtjeva u pregovorima sa novom vladajućom koalicijom za formiranje vlasti”, rekao je Đeljošaj “Vijestima”. Đeka je poručio da će inicijativu podržati.

Koalicija “Mir je naša nacija” ima 10 poslaničkih mjesta, od čega devet pripada Demokratskoj Crnoj Gori, a jedan Demosu. Savez “Crno na bijelo” ima četiri poslanika.

Knežević izašao nakon prepirke sa Amfilohijem

U toku sastanka je došlo do prepirke između Milana Kneževića i mitropolita MCP Amfilohija. Kako je “Vijestima” rekao jedan od učesnika sastanka, nakon što je Amfilohije indirektno kazao da smatra da lideri DF-a ne treba da budu dio Vlade, Knežević je povisio ton i kritikovao ga zbog podrške koju je davao Milu Đukanoviću. U jednom trenutku je ton podigao i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije koji je zatražio da se Knežević ne ponaša tako. Nedugo nakon toga je Knežević napustio sastanak. Iz DF-a je nezvanično rečeno da je Knežević tako reagovao zato što je navodno Amfilohije oštro kritikovao patrijarha SPC Irineja.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com