Vukotić neće ići u zatvor zbog nelegalnog oružja - Volim Podgoricu

Vukotić neće ići u zatvor zbog nelegalnog oružja

Vođa škaljarskog kriminalnog klana Jovan Vukotić neće odslužiti tromjesečnu zatvorsku kaznu na koju je osuđen u Kotoru 2016. godine zbog nelegalnog oružja pošto je nastupila apsolutna zastarjelost, potvrdili su za KRIK njegovi advokati. Do nje je došlo jer Vukotić ni četiri godine od pravosnažnosti presude nije poslat na izvršenje kazne. Protiv njega su u julu u Crnoj Gori obustavljene istrage za pokušaj ubistva članova supraničkog kavačkog klana.

Vukotić je u junu 2016. godine osuđen na tri meseca zatvora u Osnovnom sudu u Kotoru jer je u automobilu koji je vozio policija 2013. pronašla šaržer i metke.

Presuda je postala pravosnažna u septembru 2016, a prije dva dana je istekao zakonski rok u kom je Vukotić mogao da bude poslat u zatvor, odnosno nastupila je apsolutna zastajrelost. To znači da sud više nema mogućnost da Vukotića pošalje u zatvor. Narednih dana biće ukinuta i potjernica koju je sud u Kotoru raspisao za njim jer zbog izvršenja ove zatvorske kazne.

Vukotić je krajem jula ove godine izašao iz pritvora u Crnoj Gori. U njemu je bio od kada je u februaru izručen iz Srbije zbog istrage za pokušaj ubistva članova suparničkog kavačkog klana.

Istog dana kada je izašao na slobodu on je ponovo uhapšen po nalogu suda u Kotoru koji je tražio da Vukotić odleži ovu tromesječnu zatvorsku kaznu.

Ubrzo je, međutim, pušten jer u dokumentima o izručenju piše da u Crnoj Gori ne može biti gonjen za krivična djela koja je izvršio prije izručenja, niti poslat na robiju, rekli su tada novinarima Vukotićevi advokati.

Dan kasnije objavljeno je da su obustavljene obje istrage protiv Vukotića koje su vođene zbog sumnje da je 2016. godine pokušao da ubije članove kavačkog klana Vojina Stupara i Miloša Radonjića, kao i Tamaru Zvicer, suprugu vođe ove kriminalne grupe Radoja Zvicera.

Protiv Vukotića se u Crnoj Gori vodi istraga zbog utaje poreza. Njegova firma „V2“ koja je prodavala skupocjenu garderobu navodno nije platila oko 23.000 eura poreza.

Pod istragom je i u Grčkoj koja ga sumnjiči za učešće u švercu 135 kilograma kokaina. Grčki organi su za njim raspisali potjernicu, ali i tražili od srpskog tužilaštva da preuzme ovaj slučaj. Tužilaštvo za organizovani kriminal, međutim, odbilo je da to učini jer nije bilo zadovoljno dokazima koje su im poslale grčke kolege.

Vukotića su srpska policija i bezbjednosna agencija označile kao vođu škaljarskog kriminalnog klana, ali se protiv njega vodio postupak samo zbog korišćenja lažnog pasoša.

On je u septembru 2018. godine uhapšen u Turskoj, a potom protjeran u Srbiju i optužen. Na sudu je rekao da je pasoš koristio jer je policija informacije o njegovom kretanju prodavala kriminalnim grupama zbog čega mu je život bio u opasnosti. Osuđen je na 15 mjeseci zatvora.

Nakon što je odslužio kaznu za lažni pasoš Vukotić je smješten u ekstradicioni pritvor. Dok je čekao izručenje Crnoj Gori, pokušano je njegovo ubistvo.

Rat i pokušaj ubistva

Lažno se predstavljajući kao policajci, Marko Drakula, Marjan Dimitrijevski i Nemanja Milutinović pokušali su da stave otrov u hranu koju je Vukotiću u pritvor donosila njegova nevjenčana supruga. Policija je u automobilu koji su vozili pronašla slanik u kom je bio cijanid. Njih trojica su optuženi, ali suđenje još nije počelo.

Vukotićev škaljarski klan je u ratu sa suparničkom kavačkom grupom od 2014. godine. Do sukoba je došlo nakon svađe oko 200 kilograma kokaina u Španiji, a do sada je ubijeno gotovo 50 osoba, među kojima i nedužne žrtve, kako su utvrdili novinari KRIK-a. Rat je promijenio i kriminalno podzemlje, pa su se sve grupe priklonile jednoj od zaraćenih strana.

Ubistva su se dešavala širom Evrope, a mete su bili vođe klanova, njihovi saradnici, čak i članovi porodica.

Vukotićev najbliži saradnik sa kojim je vodio škaljarski klan, Igor Dedović, ubijen je u restoranu u Atini početkom ove godine dok je sa porodicom bio na večeri. Takođe u Grčkoj ubijen je i Alan Kožar, vođa barske grupe koja je bila bliska škaljarskom klanu.

Vukotićev otac Veselin Vukotić ubijen je u aprilu 2019. godine u Kotoru. Njegovo ubistvo nije rasvijetljeno.

Žrtava je bilo i na drugoj strani, a meta je bio i jedan od vođa kavačkog klana Radoje Zvicer. U maju ove godine napadači su ga presreli dok je džogirao u centru Kijeva i teško ranili.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com