BEČIĆ: Neće biti revanšizma ni partijskog zapošljavanja, biće više parlamentarnih istraga - Volim Podgoricu

BEČIĆ: Neće biti revanšizma ni partijskog zapošljavanja, biće više parlamentarnih istraga

Novi predsjednik Skupštine Aleksa Bečić najavio je da će se zalagati da se što više koristi institut parlamentarne istrage, a da kontrolna saslušanja postanu dio redovnog rada parlamenta.

“Iako je logično da je za parlamentarnu istragu više zainteresovana opozicija, obećavam da ću lično, sa pozicije predsjedniika Skupštine, podsticati da se institut parlamentarne istrage što više koristi kao značajno sredstvo za jačanje demokratske kontrole vlasti i stvaranje uslova da i najšira javnost učestvuje u toj kontroli”, rekao je Bečić u intervjuu “Vijestima”.

On je poručio da Skupština neće biti verifikaciono sredstvo bilo koje vlade, ali sa druge strane ni kočnica reformama i progresu. Kaže i da je Državna revizorska institucija dobrodošla u Skupštinu jer je transparentnost rada najvažnija. Ne očekuje opstrukcije iz opozicije.

Bečić je rekao da je jako loše za naš parlamentarizam što u Skupštini u prethodnom, četvorogodišnjem mandatu, nije realizovana niti jedna parlamentarna istraga, a veoma su bila rijetka i kontrolna saslušanja.

“Kao što se zna, parlamentarna istraga je zavrijedila da ima status ustavne kategorije i kada Skupština koristi taj institut, predstavlja moćno sredstvo za prikupljanje informacija i činjenica vezanih za rad i postupanje državnih organa u nekom konkretnom slučaju koji izaziva posebnu pozornost društva. Po prirodi stvari, rad anketnog odbora koji se obrazuje za sprovođenje parlamentarne istrage, izjave koje pred anketnim odborom daju pozvani predstavnici državnih organa i saznanja do kojih se u tom postupku dođe, sa pojačanom pažnjom prate javni mediji, što dodatno povećava domete parlamentarne istrage”, kazao je Bečić.

Dodao je i da institut kontrolnih saslušanja predstavnika državnih organa pred nadležnim radnim tijelima Skupštine mora postati dio redovnog rada Skupštine i njenih radnih tijela.

Novi predsjednik Skupštine ponovio je da neće biti revanšizma, ali da to ne znači da će se tolerisati ili okretati glava od bilo koje vrste nezakonitosti koja se uoči.

“Kao predsjednik Skupštine, obavljaću sve dužnosti iz djelokruga poslova predviđenih Ustavom Crne Gore, zakonima i Poslovnikom, veoma posvećeno, odgovorno i beskompromisno. Ono što je najvažnije jeste transparentnost rada, naročito u dijelu finansija, na čemu ću posebno insistirati. Predsjednik Skupštine nije saglasno propisima nadležan za finansijsko-materijalno poslovanje, kao ni rukovođenje Službom Skupštine. Vrata Skupštine su širom otvorena za Državnu revizorsku instituciju i njihovu reviziju, i vjerujem da nijedan pojedinac nema ništa protiv takvog pristupa, bilo u dijelu onog što je iza nas, ili onog što će biti rađeno u narednom periodu. Takođe, ko god ima bilo kakva saznanja i dokaze o nezakonitostima neka bude slobodan da isto dostavi. Ukoliko se prilikom revizije poslovanja iz prethodne ili prethodnih godina utvrde određene nezakonitosti, očekujem da će nadležne institucije na to pravovremeno reagovati i sprovoditi zakonom utvrđene procedure i postupke”, poručio je Bečić.

Najavio je i da politička pripadnost neće biti kriterijum zapošljavanja.

“Mi smo, upravo, potpisujući Sporazum, kao jedan od principa naveli izostanak revanšizma po političkom ili bilo kom drugom osnovu. Kako se nećemo obračunavati sa zaposlenima po osnovu njihove političke pripadnosti, tako se i prilikom zapošljavanja nećemo rukovoditi političkom pripadnošću kao osnovom za stupanje u radni odnos. Stručnost, sposobnost i znanje, kriterijumi su za zapošljavanje i princip koji ćemo poštovati. Dakle, ako je neko stručan, potpuno je nebitno da li pripada ovoj ili onoj partiji, kazao je Bečić.

Kada je u pitanju ekonomija, Bečić je rekao da očekuje pomoć međunarodnih partnera.i razumijevanje za teško stanje u kojem preuzimaju vlast.
“Takođe, očekujem odgovornije, ažurnije i transparentnije djelovanje Investiciono-razvojnog fonda, koji mora biti oslonac i preduzetnicima i malim privrednicima, sa povoljnim kreditnim linijama i grejs-periodom. Napravićemo, takođe, i adekvatne analize cjenovnih politika, naročito kada je u pitanju električna energija, naravno – vodeći računa o održivosti energetskog sektora, koji je stub privrede naše države. Uporedo sa tim, postoji niz zakonodavnih intervencija koje je neophodno sprovesti kada su u pitanju poreske stope, ali i poreske olakšice, naročito u pravcu obezbjeđivanja jednakosti i socijalno pravednijih efekata.

Nastojaćemo da strateški pristupimo turizmu, koji je, nažalost, strahovito pogođen ove godine zbog politike dvostrukih aršina. Očekujem od Vlade Crne Gore da sa posebnom pažnjom donese kratkoročne i srednjoročne mjere koje bi obezbijedile što brži oporavak. Pod tim podrazumijevam različite modele finansijskih intervencija i posebnih kreditnih linija. Ali, još je rano govoriti o konkretnim mjerama sve dok, sa posebnom pažnjom, nova vlada ne skenira aktuelno stanje sa finansijama i obavezama. Nakon toga će slika biti jasnija.

Imamo čitav spektar idejnih rješenja koji će, uvjeren sam, dati brz odgovor na sve nastale probleme. Međutim, ovo je proces koji zahtijeva strpljenje i razumijevanje svih građana Crne Gore, jer mi nismo došli na nulu, već u ogroman minus. Sada je važno da prvo iz potonuća isplivamo na površinu, a potom da zajedničkim snagama što brže plivamo ka mirnim i sigurnim ekonomskim lukama”, kazao je Bečić.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com