DANAS RAZRJEŠENJE DUŽNOSTI: Perović odlazi iz Fonda PIO - Volim Podgoricu

DANAS RAZRJEŠENJE DUŽNOSTI: Perović odlazi iz Fonda PIO

Direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) Dušan Perović danas će na sjednici Odbora direktora te institucije biti razriješen dužnosti zbog odlaska u penziju sa navršenih 67 godina i 42 godine staža.

Perovićevo mjesto će zauzeti vršilac dužnosti direktora.

U izmjenama Zakona o PIO iz prošle godine navedeno je da Upravni odbor Fonda PIO imenuje i razrješava direktora Fonda, dok je ranije to bila nadležnost Vlade. ​Prema Zakonu o PIO, Upravni odbor nakon konstatovanja isteka mandata direktora treba da imenuje vršioca dužnosti i raspiše javni konkurs za izbor novog direktora.

O stanju u Fondu PIO Perović nije odgovarao na pitanja “Vijesti”, od kojih je ključno da li Fond ostavlja u goroj ili boljoj situaciji u odnosu na prije deset godina kada je izabran za direktora.

Upitan je i da li je tačno da filijala na Cetinju maltene više ni ne postoji, da iz Podgorice zaposleni putuju na tamošnja radna mjesta, da li je tačno da na Cetinju nema ni načelnika filijale već tu funkciju, kao i načelnika u Kotoru, povremeno pokriva Darko Smolović, službenik Odsjeka za ino-poslove u Fondu. Smolović nije odgovarao na pozive na broj telefiona koji je dostupan novinaru “Vijesti”.

Osiguranici među penzionerima ljetos su imali niz primjedbi na rad filijale u Kotoru i ostvarivanja njihovih prava na primorju.

Od direktora Fonda PIO nijesmo mogli dobiti odgovor na pitanje da li je bivša načelnica filijale Kotor, u međuvremenu, otišla u penziju.

Sa zakašnjenjem od par mjeseci u penziju, nakon navršenih 67 godina, tvrde izvori “Vijesti”, nije otišao ni Milovan Živaljević, načelnik filijale Fonda u Podgorici, ali tu informaciju nijesmo mogli dobiti od Perovića, a nedostupan je bio i Živaljević.

Iz kabineta direktora Fonda PIO nijesu odgovorii na pitanje zašto ljekarka Mirjana Rajković (supruga njegovog kolege iz Borda “Plantaža” Đorđija Rajkovića) nije otišla u penziju, već i dalje radi u Komisiji za utvrđivanje invaliditeta osiguranika.

Prema nezvaničnim informacijama, Rajkovićeva ima više od 70 godina.

Fond PIO, osim svoje osnovne funkcije – pružanja građanima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, ima značajnu ulogu u upravljanju državnim kompanijama gdje ima svoje vlasništvo.

Da bi nova vlast, nakon formiranja Vlade, preuzela upravljanje državnim kompanijama prethodno mora preuzeti upravljanje Fondom PIO, kao i Investiciono-razvojnim fondom i Zavodom za zapošljavanje koji takođe imaju svoje akcije u državnim kompanijama. Fond PIO ima akcije u 31 kompaniji čija je vrijednost procijenjena na oko 90 miliona eura. Najznačajniji kapital ima u kompanijama “Budvanska rivijera”, “Luka Kotor”, “Marina” Bar, “13. jul-Plantaže”, HTP “Ulcinjska rivijera”, “Željeznička infrastruktura”…

Na primjer, u “Plantažama” Fond PIO ima 21 odsto akcija od ukupno 55 odsto državnih akcija, u Budvanskoj rivijeri Fond PIO ima 12 od 54 odsto državnih akcija…

Ni riječ o hotelu u Ulcinju

Nije odgovoreno ni u vezi sa otvaranjem penzionerskog hotela u Ulcinju, o čijoj rekonstrukciji nijesu zvanično saopšteni podaci.

Perović je upitan ko je vodio posao adaptacije penzionerskog hotela u Ulcinju: on ili pomoćnica Stanimirka Mijović, koja je kompanija izvodila radove, kada je oglašen tender, koliko je bio vrijedan taj građevinski posao i da li su sprovedene sve zakonom predviđene procedure za postupke javnih nabavki.

Niko nije odgovarao na pozive novinara na fiksni telefon koji smo iz Perovićevog kabineta dobili kao najkraću vezu sa pomoćnicom Mijović.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com