NAVALJNI: Brza reakcija pilota i ljekara bila ključna

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se u Njemačkoj oporavlja od posljedica trovanja, zahvalio je ruskim pilotima i ljekarima na brzoj reakciji kada je pao u komu tokom leta iz Sibira.

Navaljni, kojem je pozlilo 20. avgusta u avionu za Moskvu, poslije čega je gotovo tri nedelje bio u komi, napisao je na Instagramu da su piloti “brzo sletjeli u Omsk” i da su mu ljekari na aerodromu “ubrizgali dozu atropina”, momentalno prepoznavši “trovanje otrovnom supstancom”.

“Hvala vam, nepoznati prijatelji dobrog srca. Vi ste dobri ljudi”, napisao je 44-godišnji političar, uz sliku na kojoj je zagrljen sa ženom Julijom.

Pošto je proveo 48 sati u bolnici u Omsku, čiji su doktori rekli da u njegovom tijelu nisu našli tragove bilo kakvog trovanja, Navaljni je prebačen u berlinsku bolnicu “Šarite”.

Njemački stručnjaci za hemijsko oružje objavili su da su utvrdili da je Navaljni otrovan nervnim agensom “novičok”, razvijenim u sovjetsko doba, i da su taj nalaz potvrdile i laboratorije u Francuskoj i Švedskoj.

Navaljni, najveći protivnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, izašao je iz bolnice ove nedjelje.

Njegov tim za trovanje krivi Kremlj, čiji zvaničnici odbacuju optužbe.

Zapadne vlade traže od Rusije da pokrene istragu trovanja Navaljnog, čemu se Moskva opire, tvrdeći da u tijelu Navaljnog nije bilo tragova otrovnih supstanci.

Moskva zahtijeva od Njemačke, Francuske i Švedske da podijele svoja otkrića.

Navaljni je ostao u Njemačkoj radi rehabilitacije koja bi mogla da potraje nedjeljama, a njegovi saradnici navode da planira da se vrati u Rusiju u nekom trenutku.

(Beta)

loading...

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close