Od 1. oktobra i digitalni udžbenici na rapolaganju prvacima - Volim Podgoricu

Od 1. oktobra i digitalni udžbenici na rapolaganju prvacima

„Da se nove tehnologije koriste za učenje, a ne igrice“

Od 1. oktobra svi prvaci, njih oko 7500, na raspolaganju, pored standardnih udžbenika, imaju i digitalne udžbenike na platformi uci.me, razvijenoj sa M-telom, koji je pokrenulo Ministarstvo prosvjete. Udžbenici sa 450 interaktivnih sadržaja su izrađeni sa čuvenim National Geographicom, ali i BBC, Twig, Klett i drugim čuvenim izdavačkim kućama. 

Kako se vodi računa o mogućnostima svakog djeteta, digitalni udžbenici će biti dostupni kako u školi, tako i u njihovim domovima. Preciznije, đaci prvaci i njihovi učitelji će dobiti besplatno licence za pristup kompletnom gradivu. Svi roditelji koji su upisali djecu u prvi razred mogu da preuzmu svoje besplatne licence, koje će dobiti nakon što se registruju na platformu www.uci.me.

Portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić rekla je: „Digitalni udžbenik nije, kako se pogrešno katkad misli, standardni udžbenik koji je samo postavljen na online platformu. Oni zapravo kroz interaktivne zadatke sa ponuđenim odgovorima i objašnjenjima, mini-dokumentacima, animiranim filmovima, virtuelnim panoramama, igrama i dr, djeci pojašnjavaju sve ono što im je nejasno i apstraktno. Oni su urađeni za sve predmete prvog razreda, ali su naravno samo dopuna standardnim udžbenicima“.

Saša Bakrač, učitelj i koordinator obuke za nastavnike, poručio je: „Obuku za korišćenje ovih udžbenika je prošlo oko 700 učitelja prvog razreda, odnosno gotovo svi. Digitalni udžbenici su veoma jednostavni za upotrebu, sa brojnim multimedijalnim sadržajima, koji će gradivo učiniti zanimljivijim. Ne bih volio da se ovi udžbenici gledaju kao nešto što će da djecu prikuje za ekran, već upravo suprotno: da im pokažemo da se nove tehnologije ne koriste samo za igranje igrica, već i za sticanje znanja“.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com