Glavni grad daje punu podršku projektu Zajedno za pristupačan grad - Volim Podgoricu

Glavni grad daje punu podršku projektu Zajedno za pristupačan grad

Zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić sa saradnicima održala je inicijalni sastanak sa predstavnicima Saveza slijepih Crne Gore povodom projekta ‘’Zajedno za pristupačan grad’’.

Projektom je planirano da se nizom aktivnosti i programa unaprijedi pristupačnost saobraćajnica, javnog prevoza, parkinga i ostalih servisa, kako bi osobe sa invaliditetom nesmetano mogle da obavljaju svoje dnevne obaveze, a da se pri tom bezbjedno kreću.

Zamjenica gradonačelnika je tom prilikom istakla da je gradska uprava spremna da pruži podršku projektu ‘’Zajedno za pristupačniji grad’’ te da će u narednom periodu inicirati niz aktivnosti u cilju prilagođavanja glavnog grada potrebama osoba sa invaliditetom.

Predstavnici Saveza slijepih Crne Gore pokrenuli su inicijativu za formiranje savjetodavnog tijela za pristupačnost na lokalnom nivou, koji će biti podržan od Glavnog grada. Savjetodavno tijelo će prvenstveno raditi na sistemskom i planskom rješavanju pitanja pristupačnosti i bezbjednosti javnog saobraćaja za osobe sa invaliditetom.

Podsjećamo, u kapitalnom Budžetu za 2020. opredijeljeno je 60.000 eura za izgradnju taktilnih staza za slijepe i slabovide osobe kojima će po prvi put biti pokriven uži dio centra Podgorice. U proteklih nekoliko godina u gradu je uređeno ili prilagođeno gotovo 500 prilaza i prelaza, kroz rad Komisije za raspodjelu sredstava NVO četvrtina ukupnih sredstava dodjeljivana za projekte koji se bave pitanjima OSI.

Ekipe Agencije za stanovanje Glavnog grada ugradile su teretanu za vježbanje na otvorenom namijenjenu osobama sa invaliditetom u Tološkoj šumi. Osim same sprave, uređena je i pristupna staza prilagođena OSI. U narednom periodu planira se nastavak postavljanja zvučnih semafora.

Glavni grad i Sekretarijat za socijalno staranje će raditi i dalje na unapređenju i proširenju socijalnih servisa, nastojaće da kroz budžet opredijele još više finansijskih sredstava za OSI i kroz zajedničke projekte nastaviti sa poboljšanjem kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com