Sud za zločine OVK naložio hapšenje i prebacivanje u Hag Nasima Haradinaja - Volim Podgoricu

Sud za zločine OVK naložio hapšenje i prebacivanje u Hag Nasima Haradinaja

Sud za zločine OVK u Hagu saopštio je danas da je po njegovom nalogu u Prištini uhapšen Nasim Haradinaj, potpredsjednik Udruženja veterana OVK.

U saopštenju portparola Tužilaštva Kristofera Beneta piše i da je sudija za prethodni postupak naložio da Haradinaj bude prebačen u Hag.

Sud je sinoć saopštio da je u pritvor u Sheveningenu već smješten Hisni Gucati, predsjednik Udruženja veterana OVK, koji je juče takođe uhapšen u Prištini.

Gucati je, po saopštenju, optužen za “krivična djela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanje svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova”.

Za ista djela vjerovatno će biti optužen i Haradinaj.

Proteklih dana, Udruženju veterana OVK su, kako je tvrdilo, nepoznate osobe dostavljale velike količine povjerljivih dokumenata sa zaglavljem Specijalizovanih vijeća Kosova, što je zvaničan naziv suda u Hagu.

Tužilac Džek Smit potom je upozorio je da će krivično goniti sve koji odaju identitet svjedoka ili objave informacije koje bi mogli otkriti ko su svjedoci.

U saopštenju, Smit je tada Udruženje veterana OVK optužio da se “više puta upustilo u aktivnosti koje su, po njegovom uvjerenju, usmjerene na miniranje dolične primjene pravde”.

Iz Smitovog saopštenja proizašlo je da je Udruženje veterana OVK povjerljive dokumente dostavljalo novinarima na Kosovu, koji su, međutim, odbili da ih objave ili su ih vratili sudu u Hagu.

Tužilac je naglasio da su mnogi novinari na Kosovu “jasno rekli kako takve aktivnosti miniraju vladavinu zakona i kurs pravde”.

Smit je naznačio da su novinari shvatili da bi “sudjelovanje u dijeljenju takvih informacija moglo da predstavlja krivično djelo po Krivičnom zakoniku Kosova”.

“Specijalizovano tužilaštvo je posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična djela, uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije”, upozorio je tužilac Smit.

(Beta)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com